Fékezett az ingatlanpiac, de sokan várják a kedvező fordulatot

Fékezett az ingatlanpiac, de sokan várják a kedvező fordulatot

Habár az eladó lakások iránti érdeklődések száma éves szinten 43 százalékos mérséklődést mutat, ugyanakkor az egyik legnagyobb ingatlanportál oldalán tett látogatások száma csupán 8 százalékos visszaesést jelez.

Bár a kereslet és az adásvételek száma jelentősen csökkent a lakáspiacon, az ingatlan adás-vételi portálokon a látogatások száma nem esett vissza drasztikusan, ez pedig arra utal, hogy sok vevőjelölt alig várja, hogy piacra lépjen – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A hosszú távú lakáspiaci adatok alapján az oldalunkon mért látogatások száma rendre a potenciális vevők számával mozog együtt. Míg az érdeklődések száma a tényleges adásvételekkel van szoros párhuzamban. Idén az eladó lakások iránti érdeklődések száma éves összevetésben 43 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az oldalon mért látogatások száma viszont stabilan tízmillió körül mozog, ami csupán 8 százalékos mérséklődést jelent tavalyhoz képest. Ezek alapján a potenciális lakásvásárlók még nem adták fel a reményt, és alig várják, hogy piacra léphessenek – nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy a látogatások száma ugyanúgy növekedésnek indult a 2020-as koronavírus-járvány első hulláma idején, majd a lezárások feloldását követően a lakásvásárlási tranzakciók száma is dinamikus emelkedésnek indult. És hasonló volt a helyzet 2021 első negyedévében is, amikor berobbant a piac a lakástámogatási rendszer 2020 októberében bejelentett bővítése miatt.

A portál adatai tehát arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervező vevők alig várják, hogy piacra lépjenek.

Ehhez a szakértő szerint a jelenlegihez képest 3-4 százalékponttal alacsonyabb hitelkamatokra lenne sz��kség.

A kamatok csökkenése a várakozások alapján hamarosan beindulhat, mert az inflációs nyomás enyhülni látszik és a gazdasági feltételek is javulnak. Szintén van egy várakozás az iránt, hogy változások lesznek az állami család- és lakástámogatási rendszerben, ami szintén segítheti majd az ingatlanpiaci élénkülést.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.