Szimat-autó segítségével ellenőrzik a gázvezetékeket Bécsben

Szimat-autó segítségével ellenőrzik a gázvezetékeket Bécsben

Az osztrák fővárosban április óta egy különleges autó járja az utcákat, és segít felderíteni a helyi közműszolgáltatónak az esetleges gázszivárgásokat.

Éves szinten  1100 kilométert tesznek meg a bécsi közműhálózat-fenntartó, a Wiener Netze gázvezeték-ellenőrei, akik a város utcáit járva, a mérőberendezést a kezükben tartva, illetve a hátukon cipelve folyamatosan azt kutatják, nincs-e valahol gázszivárgás. Az ő munkájukat könnyíti meg április eleje óta a „szimat-autó”, amely modern lézertechnológia felhasználásával végzi ezt a munkát – egyelőre kísérleti jelleggel.

Az elektromos autó elején és hátulján speciális szondák találhatók, melyeknek a segítségével felszívják az úttest felszíne közeléből a levegőt és ellenőrzik a földgáz-koncentrációját. A mért adatok másodpercenként érkeznek a számítógépre és azonnal felkerülnek a város digitális gázhálózati térképére is. Amennyiben a jármű szivárgást észlel, a Wiener Netze munkatársai további méréseket végeznek, hogy meghatározzák a szivárgás pontos helyét, majd értesítik a hiba elhárításáért felelős kollégáikat.

A Wiener Netze Ausztria legnagyobb közműhálózat-fenntartója, több mint kétmillió ügyfele van Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban. A vállalat által fenntartott földgáz-hálózat hossza 4500 kilométer, és szigorú törvényi előírások vonatkoznak a biztonság garantálására. A Wiener Netze évente 300 millió eurót (több mint 111 milliárd forint) fordít a hozzá tartozó áram-, gáz-, távhő- és telekommunikációs hálózatok karbantartására és fejlesztésére.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.