Futurisztikusan hangzik, de szinte bármelyik ingatlanból lehet okosotthon

Futurisztikusan hangzik, de szinte bármelyik ingatlanból lehet okosotthon

Egy intelligens épület, vagy épp egy okosotthon kialakításának gondolata egyre több ember számára vonzó. A rendszerként együtt működő technológiák, az automatizált működés optimalizált energiafelhasználást és kényelmes hétköznapokat tesznek lehetővé.

Egy intelligens épület – legyen szó akár egy család okosotthonáról vagy például egy intelligens irodaházról – tökéletesen igazodik a már kialakított környezethez, így nem igényel plusz erőfeszítést a rendszerhez történő alkalmazkodás. A rendszer olyan elemei, mint az okosfűtés, az okosvilágítás vagy az okosárnyékolók nemcsak a környezeti változásokat figyelve lesznek működtetve, de egymáshoz is igazodnak, irányításuk pedig könnyen végezhető telefonról, táblagépről vagy bármely erre alkalmas eszközről.

Ráadásul egy ilyen rendszer kialakítása nem kizárólag egy újonnan épülő, hanem egy már meglévő épületben is megoldható.

Az intelligens épületben az eszközök egy rendszert alkotnak, ami a programnak köszönhetően automatikusan üzemelve biztosítja az optimális működést – ezen természetesen bármikor állíthatunk, szabályozhatjuk a telefonunk vagy a kezelők segítségével. Az okoseszközök esetében két technológia közül választhatunk: vezetékes vagy rádiós. Általában azokban az esetekben, ahol még a tervezés vagy átalakítás, korszerűsítés vagy felújítás előtt állnak, ott vezetékes rendszer javasolt, de előfordul, hogy ennek a technológiának az alkalmazása nem lehetséges.

Ilyenek például a műemléképületek, amelyek felújítási, átépítési munkálataira szigorú szabályozások vonatkoznak. Ezekben az épületekben az okosrendszer kialakítását vezeték nélküli, rádiós eszközökkel végezzük. A rádiós technológiával kialakított okosrendszer megtervezésekor sokféle szempontot kell figyelembe vennünk, például az automatizálni kívánt funkciókat, az épület tulajdonságait, mint például a méretét, tagolását, a födém vastagságát, az épület anyagát. Ezek mind befolyásolják az eszközök számát és helyét – nyilatkozta Nagy Magdolna intelligens épület szakértő, a Hello Future alapítója, akinek csapata már számos alkalommal kapta azt a feladatot, hogy olyan épületben alakítsanak ki okosrendszert, ahol a vezetékes technológia használata nem volt lehetséges.

Az okosotthon lényege az, hogy a benne lévő eszközök egy rendszert alkotnak. Azonban ha mégsem szeretnénk egy teljes okosrendszert kialakítani, csupán egy-egy okoseszközt használni, arra is van lehetőség. Jelenleg jó néhány olyan rádiós okoseszköz érhető el a piacon, amelyet programozó nélkül is tudunk telepíteni. Habár nem igényelnek nagyfokú szakértői jelenlétet és tudtást, arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy a legtöbbjük elemmel működik, amely rendszeres karbantartást igényel. 

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.