Könnyebben és gyorsabban utazhatunk vonattal Prágába

Könnyebben és gyorsabban utazhatunk vonattal Prágába

Az előző évek tapasztalatai alapján a tavasz beköszöntével egyre többen kelnek útra nemzetközi vonatokkal. Ehhez igazodva Budapestről Prágába 5:29-t��l 17:29-ig két óránként közlekednek közvetlen vasúti járatok, és éjszakai vonattal is el lehet a cseh fővárosba.

A magyarok körében évek óta népszerű utazási desztinációnak számít Prága. Emiatt nem véletlen, hogy Budapest és a cseh főváros között napközben immár kétóránként indulnak járatok. A legtöbb vonat a cseh vasúttársaság szerelvényeivel közlekedik, ahol első és másodosztályú kocsikkal is lehet utazni, valamint étkezőkocsi is megtalálható a vonatokban. A vonatok egységesen Metropolitan EuroCity néven közlekednek.

A kétórás ütemes menetrendbe illeszkedik MÁV szerelvénye, a Hungária EuroCity is, amely Brnon, Prágán, Berlinen át Hamburgba szállítja az utasokat. A Hungária EuroCity-ben első- és másodosztályú fülkés és termeskocsik mellett IC+ másodosztályú, többcélú teres kocsi is közlekedik, amivel a kerékpárszállítás is lehetséges.

Arra is van lehetőség, hogy éjszakai járattal utazzunk Prágába. Erre a Metropol EuroNight szolgáltat lehetőséget, amely a Budapest–Breclav–Berlin útvonalon közlekedik, de a cseh vasút által biztosított fekvőhelyes kocsival közvetlen eljutást is biztosít Prágába.

A cseh vasúton egy fontos vonalszakasz felújítását követően július elsejétől a Metropolitan és Hungaria EC vonatoknak már nem kell kerülő útvonalon közlekedniük. A felújítás eredményeként Pr��ga és Budapest között huszonegy, ellenkező irányban pedig huszonhat perccel lesz rövidebb a menetidő.

START Europa CZ-vel 20 eurótól elérhetőek a jegyek Prágába, a fekvőhelyes kocsikra pedig 29 eurótól lehet jegyet váltani.

Gyerekjegyek valamennyi viszonylatra másodosztályon 5 euróért, első osztályon 10 euróért utazhatnak.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.