Az energiahatékony ingatlanok eladói előnyben indulnak a piacon

Az energiahatékony ingatlanok eladói előnyben indulnak a piacon

Egyre tudatosabbak az energiafogyasztást, rezsikiadásokat tekintve a lakástulajdonosok. Ezt jelzi többek között, hogy a szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt. A kínálatban is egyre nagyobb szelet jut nekik.

Jelenleg már jól kirajzolódik a magyarországi lakáspiacon a tavalyi extrém energiadrágulás, a szigeteléssel rendelkező lakások előnybe kerültek a szigetelés nélküliekkel szemben, utóbbiak pedig hosszú távon marginalizálódhatnak. A lakáskeresők számára is értékesebbé váltak azok az ingatlanok, amelyek esetében pontosabb információt kapnak a kedvező energetikai adottságokról – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Tavaly ősszel csúcsosodó nemzetközi energiaválság óta az eladók megadhatják az ingatlan.com-on, hogy milyen energetikai jellemzői vannak az adott lakóingatlannak. A vásárlók pedig keresni tudnak szigetelt vagy napelemmel felszerelt lakások és házak között. A keresők az ingatlan maximális áram- és gázfogyasztása alapján is ki tudják választani következő otthonukat. Az eredmények alapján a vevők és az eladók is energiatudatosabbá váltak az elmúlt időszakban. Az energiafogyasztást és rezsikiadásokat tekintve a lakóingatlan-tulajdonosok igyekeznek csökkenteni a kitettségüket egy esetlegesen felmerülő nemzetközi energiakrízis esetére – ismertette Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy ez ékes bizonyítéka többek között annak, hogy a szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt. A múlt év utolsó negyedévében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, az idén viszont már 28 százalékos volt ez az arány. Az eladásra kínált budapesti és vármegyeszékhelyeken található szigetelt lakóingatlanoknál átlagosan 12 centis hőszigetelés védi a lakásokat a hidegtől.

A kínálati oldalon pedig az látszik, hogy januárban az eladó használt házak és lakások 13 százaléka volt szigetelt, április közepén már 19 százalékos volt az arányuk. Az ingatlanszakértő véleménye szerint várhatóan a jövőben egyre többen adják majd meg az energetikai jellemzőket egy-egy lakásnál vagy háznál, ez ugyanis nagyban befolyásolhatja az értékesítési időt.

A kedvezőbb energiafogyasztást a lakóingatlanok ára is tükrözi.

A szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat.

A napelemmel felszerelt házak is egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetében. Január elején csak az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem, ez az arány 4 százalékra nőtt áprilisra. A szigeteléshez hasonlóan a napelemes rendszer is komoly árnövelő tényező. A fővárosban a napelemes eladó házak átlagos négyzetméterára 944 ezer forint, ami 23 százalékos prémiumot jelent, a vármegyeszékhelyeken ezeket a házakat közel 750 ezer forintos ár jellemzi, ami 43 százalékkal magasabb értéket jelent. Az eladó napelemes házak átlagosan 8 kilowattos rendszerrel vannak felszerelve a mindkét településtípuson.

Balogh László úgy gondolja, hogy az elmúlt év energetikai kihívásai pozitív hatást gyakorolhat a tulajdonosok energiatudatosságára. A napelemmel szerelt eladó házak aránya tovább növekedhet lakáspiacon. A szigetelés nélküli piacképes lakások egy részét pedig a vevők előbb-utóbb korszerűsíteni fogják. Elsősorban azért, mert a szigetelés nélküli ingatlanok a következő időszakban még inkább háttérbe szorulhatnak a lakáspiacon.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.