Akár már idén kétmilliós várossá duzzadhat Bécs

Akár már idén kétmilliós várossá duzzadhat Bécs

Évtizedek óta nem látott mértékben nőtt Ausztria fővárosának népessége 2022-ben. Amennyiben ez a trend folytatódik, Bécs lakossága még idén elérheti a kétmillió főt.

Az előzetesen megjósolt 2027 helyett akár már az idei év második felében elérheti az osztrák főváros lakosságszáma a kétmilliót. A Bécsi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2023. január elsején 1982000 ember élt a városban. A bevándorlásnak köszönhetően tavaly csaknem ötvenezer fővel – 2,6 százalékkal – emelkedett az osztrák főváros lakossága, aminek felét a háború miatt Ukrajnából menekülők tették ki.

A növekedés további egynegyedéért szintén a bevándorlás volt felelős – elsősorban szíriaiak, afgánok, irakiak és irániak választották új lakóhelyüknek Bécset. Amióta évente vezetik a főváros népességét – vagyis 1962 óta – ez volt a legnagyobb éves lakosságszám-növekedés.

Nem először fordulna elő a történelemben, hogy Bécsnek több mint k��tmillió lakosa lenne. Az 1910-es népszámlálás során 2,08 millió bécsit számoltak össze. Az éves statisztikák bevezetését követően – az 1960-as, 1970-es években – az osztrák főváros lakosságszáma folyamatosan csökkent, és csupán az 1990-es években indult újra növekedésnek. A legnagyobb mértékben 2015-ben emelkedett az osztrák főváros lakossága.

A tavalyi, rendkívül intenzív népességnövekedés előnye, hogy Bécs egyre fiatalodik. Főleg a 20 és 40 év közöttiek száma emelkedett, hiszen a fiatal felnőttek a leginkább mobilak, és ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb bevándorló is.

Nekik köszönhetően Bécs jelenleg a legfiatalabb tartománya Ausztriának az alig valamivel több mint 41 éves átlagéletkorával.

Az új lakók eltérő mértékben oszlanak meg az egyes kerületek között – többek között az ukrán menekültek számára kialakított átmeneti szállások miatt –, a legnagyobb népességnövekedést azonban Donaustadt tapasztalta meg 4,4 százalékkal.

Sokatmondó adat az is, hogy Bécs 1. kerületében 2022-ben összesen ezer fővel nőtt a lakosságszám – mindannyian Ukrajnából érkeztek.

Bécs lakosságának 39 százaléka külföldön született, ezzel – Brüsszel után – az Európai Unió egyik legsokszínűbb nagyvárosa.

Azt, hogy Bécs lakosságszáma eléri-e még idén a kétmilliót, nehéz megjósolni, mert nagyban függ az ukrajnai háború alakulásától. Nem lehet tudni, hogy az ukrajnai menekültek Bécsben maradnak, visszamennek a hazájukba vagy újabb menekültek csatlakoznak hozzájuk. Amennyiben az Ukrajnából és Közel-Keletről érkezők száma megközelítőleg marad az elmúlt hat hónap szintjénél, Bécs lakossága akár már 2023 második félévében meghaladhatja a kétmilliót. Ha 2023-ban sok ukrán menekült tér vissza a hazájába, akkor csak 2024-ben vagy még később érheti el Bécs lakosságszáma a kétmilliót.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.