Színes műalkotások lepik el a bécsi utcákat

Színes műalkotások lepik el a bécsi utcákat

London példáját követve kiszínezi több utcáját az osztrák főváros. Két kereszteződésben már tarka aszfaltszőnyeg fogadja az a közlekedőket. A köztéri művészeti alkotások üzenetet hordoznak, és a bécsieket is jobb kedvre derítik.

A londoni Picadilly Circus és a Tottenham Court Road adta az ötletet Bécs legújabb, színes utca projektjéhez, amelynek keretében nemzetközi művészeket hívtak meg, hogy színezzék ki az osztrák főváros egy-egy kereszteződését. Elsőként Meidlingben és Donaustadtban már ki is terítették az utcai szőnyegeket.

A meidlingi Niederhofstraßén látható 75 négyzetméteres alkotás Iris Andraschek munkája és egy tradicionális ukrán szőnyegre emlékeztet. A művész ezzel szólal fel az Ukrajnában zajló háború ellen és hirdeti a békés egymás mellett élés fontosságát.

Bécs 22. kerületében, a Dr.-Adolf-Schärf-Platz-on is egy kereszteződés kapott új színeket. A száz négyzetméteres alkotáshoz egy üvegprizmán megtörő fénysugár adta az ötletet. Április végétől pedig csigák másznak majd komótosan a 15. kerületi Zinckgasse/Märzstraße kereszteződésében – emlékeztetve az autósokat arra, hogy lassítsanak a közelben lévő iskola miatt. De a csigaházak arra is utalnak, hogy jó néha visszahúzódni egy biztonságos helyre és ott erőt gyűjteni, hogy aztán újra előbújva megvalósíthassuk céljainkat.

Bécs egy színes város és ennek az utcaképében is tükröződnie kell – nyilatkozta a projekt első alkotásainak megjelenése kapcsán Ulli Sima városi tanácsnok. Hozzátette, hogy a három tarka aszfaltszőnyeget a jövőben továbbiak követik majd. 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.