Felpörgött az ingatlanpiac, márciusban 160 ezer lakás várta vevőjét

Felpörgött az ingatlanpiac, márciusban 160 ezer lakás várta vevőjét

Februárhoz viszonyítva élénkebb volt a március a lakáspiacon. Havi szinten csaknem 6,6 százalékkal emelkedett a kereslet, míg a feladott hirdetések száma mintegy 10 százalékkal nőtt.

Mozgalmas hónapot tudhat maga mögött az országos lakáspiac: márciusban havi szinten stabilizálódott a kereslet több hónapos csökkenés után, a kínálat pedig szintén bővült – derült ki az ingatlan.com szakportál havi kereslet-kínálati összesítőjében. Az elemzésből megtudhatjuk, hogy összesen több mint 200 ezer hirdetés fölé nőtt az eladó és kiadó ingatlanpiaci kínálat.

Az év harmadik hónapjában az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma 6,6 százalékkal nőtt februárhoz képest. A feladott hirdetések száma pedig közel 10 százalékkal növekedett havi szinten. Február viszont három nappal rövidebb volt, ezért a naptárhatással tisztított adatok szerint havi szinten a kínálati oldalon stagnálásról, a keresletben pedig minimális, 3 százalékos csökkenés látható az előző hónaphoz képest.

Az eredmények főként a szezonalitásnak köszönhetők, tavasszal ugyanis rendre lendületet kap a lakáspiac.

Március hónap végére már összesen több mint 200 ezer eladó és kiadó ingatlanhirdetés adta a teljes kínálatot.

A 200 ezer hirdetés ténylegesen 160 ezer ingatlant foglal magában, vagyis a kínálatbővülés ellenére a hirdetések 80 százaléka egyedi ingatlant tartalmaz.

Kétségtelen, hogy az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stabilizálódása irányváltást jelent az elmúlt hónapok csökkenéséhez képest. Ugyanakkor éves szinten azért még így is 40 százalékkal visszafogottabb a kereslet. Fontos kiemelni, hogy a márciusi adatokat több tényező befolyásolta, többek között a bázishatás. Tavaly márciusban ugyanis túlzás nélkül több tényező is sokkolta az ingatlanpiacot: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, az energiadrágulástól való félelem és az infláció gyorsulása negatív trendeket indított be – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember kiemelte, hogy az éves változást meghatározzák az említett bázishatások is, ennek ellenére elmondható, hogy záródik a keresleti-kínálati olló. A változás köszönhető, hogy az érdeklődések márciusban nem csökkentek tovább.

Balogh szerint ugyanakkor egyelőre kérdés, hogy a keresleti oldalon látható javulás mennyire lesz tartós. Kedvező jelek mindenesetre már tapasztalhatóak.

Egyrészt a legfrissebb adatok szerint az infláció már elérte a csúcspontját és az árindex mérséklődésére lehet számítani. Az infláció visszahúzódásával párhuzamosan pedig középtávon a kamatkörnyezet is kedvező irányba változhat, azaz a lakáshitelek kamata is csökkenhet. Az országos kínálat pedig már elég széles ahhoz, hogy a kereslet a következő időszakban emelkedő pályára álljon.

A költözést eddig a bizonytalan környezet miatt halogató vevőjelölteket visszacsalogathatja a piacra az alkupozíció erősödése, ugyanis a korábbi időszakhoz képest nagyobb diszkontot árengedményeket érhetnek el. 

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.