Igazi örömünnep lesz Bécsben az idei húsvét

Igazi örömünnep lesz Bécsben az idei húsvét

A bécsi lakosok számára a születésnap és a karácsony után a húsvét a harmadik legfontosabb ünnep az ajándékozás szempontjából. Tízből heten legalább egy embert megajándékoznak, átlagosan ötven euró értékben.

Ausztria fővárosában a játékboltosok számára a karácsony után a húsvét a legfontosabb esemény az évben, hiszen ebben az időszakban bonyolítják le a teljes éves forgalmuk 10 százalékát – azaz megközelítőleg 60 millió eurós (22,8 milliárd forint) forgalmat jelent a bécsi kiskereskedelem számára a tavaszi ünnep. A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése alapján ugyanis a bécsiek csaknem 70 százaléka vesz ajándékokat húsvét alkalmából, negyedük esetében gyermek a megajándékozott. Ők az átlagos 50 eurónál többért, körülbelül 70 euró értékben kapnak ajándékokat.

Csokinyuszi és édességek mellett főleg kinti játékokat – homokozókészletet, labdát, rollert – hoz nekik a nyuszi, de nagyon sokan kapnak biciklit. A gyerekkerékpárok kétharmadát ilyenkor vásárolják, javarészt szakkereskedésben. A megfelelő darab kiválasztásakor a fő szempont a minőség és a kerékpár súlya. 2021-ben – többen között a pandémia miatt – Ausztria-szerte összesen 90 ezer gyerekbiciklit értékesítettek.

Ezzel szemben sok szülő spontán, előzetes tervezgetés nélkül vásárol húsvéti ajándékot gyermekének – rendszerint valami apróságot, általában kevesebb, mint 20 euróért. Kreatív játékok, gyűjteni való figurák, műanyag építőjátékok, ami ezeknél a spontán vásárlásoknál a leggyakrabban a kosárba kerül. A tudatosan vásárló szülők a fajátékokat részesítik előnyben, ők fa építőjátékot vagy a babakonyhához való kiegészítőket rejtenek a nyuszifészekbe.

Szívesen szerzik be a bécsiek a húsvéti ajándékokat a húsvéti vásárokon is. Ebből idén öt nyitotta illetve nyitja meg a napokban a kapuit a klasszikus helyszíneken, a Michaelerplatzon, az Am Hofon, a Freyungon, a Franz Jonas Platzon és a Schönbrunni Kastély előtt. Bécs-szerte összesen 225 standnál várják húsvéti dekorációval, kézműves termékekkel, változatos programokkal és húsvéti finomságokkal az ünnepi hangulatra vágyókat.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.