Győri és budapesti diákok érezték az erőt a különleges Star Wars-versenyen

Győri és budapesti diákok érezték az erőt a különleges Star Wars-versenyen

Rekordszámú csapat mérte össze erejét a Központi Statisztikai Hivatal idei országos középiskolai statisztikai versenyén.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. március 29-én rendezte meg a tradicionális középiskolai csapatverseny, a kultikus filmes Star Wars univerzum után szójátékkal elnevezett Stat Wars döntőjét. A statisztikai kultúrát a diákok körében sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsítő vetélkedőre az idén kilencedik alkalommal került sor.

A 2022/2023-as tanévben rekordszámú, 247 diákcsapat jelentkezett a versenyre. Két korosztályban mérték össze tudásukat a négyfős csapatok. A 9–10. évfolyamosok közül a Győri Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Technikumának „Raklók” nevű csapata, a 11. és annál magasabb évfolyamban pedig a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Keleti Károly Közgazdasági Technikumának „GLM” nevű csapata bizonyult a legjobbnak a KSH Keleti Károly utcai székházában rendezett döntőn.

Az országos statisztikai verseny az idei évben a „Munkaerőpiac, fogyasztás, jövedelem” témák jegyében zajlott. Az ország középiskoláit megmozgató statisztikai vetélkedőn közel 1000 diák vett részt, 247 csapat 68 iskolából, 39 településről. A verseny online fordulóval indult, amelynek eredménye alapján jutottak a csapatok a döntőbe. A 9–10. évfolyamosok közül tíz, a 11. és annál magasabb évfolyamban hat csapat mérte össze tudását a budapesti fináléban, ahová bajai, budapesti, ceglédi, győri, kecskeméti, makói, nyírbátori, nyíregyházi, pécsi, valamint szegedi iskolákat képviselő csapatok kerültek.

A Stat Wars verseny döntője �� amit az előző két évben online formában tartottak meg – idén személyes jelenléttel zajlott a Statisztikai palotában. A nap folyamán a csapatok olyan játékos feladatok és gondolkodtató statisztikai kérdések megoldásában mérték össze tudásukat, mint a „Havi fix”, a „Családi hétköznapok”, a „Mire költünk”, vagy az „Inflációkaleidoszkóp”.

A versenyzők feledhetetlen élményekkel és értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A korosztályok dobogósai és felkészítő tanáraik ajándékutalványokat és tárgynyereményeket kaptak. Mindemellett a korcsoportok első és második helyezettjei az Eurostat által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettethetik magukat 2023 tavaszán.


A dobogós csapatok:

9–10. évfolyamos korosztály

  1. GYSZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum „Raklók” csapata (Győr)
  2. BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum „Bung Banda” csapata (Budapest)
  3. Baranya Megyei SZC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum „Hansquad” csapata (Pécs)

11. és annál magasabb évfolyamos korosztály

  1. BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum „GLM” csapata (Budapest)
  2. Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum „TK” csapata (Szeged)
  3. BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum „Supergirls” csapata (Budapest)

A KSH köszöni minden középiskolai csapatnak és felkészítő tanáraiknak, hogy jelentkeztek, és a versenyen való részvételükkel tovább népszerűsítették a statisztikai kultúrát. A Hivatal munkatársai szívből gratulálnak a döntőbe jutott csapatoknak és felkészítő tanáraiknak az elért eredményekhez.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.