Hitel nélkül szinte lehetetlen a fiatalok lakásvásárlása

Hitel nélkül szinte lehetetlen a fiatalok lakásvásárlása

Budapesten a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások kínálati átlagára 33,9 millió forint volt márciusban. A vármegyeszékhelyek esetében ugyanez a lakáskategória 10,1-33,9 milliós áron cserél gazdát.

A jelenlegi, a korábban tapasztaltaknál jóval bizonytalanabb gazdasági környezet miatt visszafogottabb az érdeklődés a lakások és a lakáshitelek iránt. Ugyanakkor a keresletet generáló élethelyzetek továbbra is erőteljesen jelen vannak a társadalomban, ilyenek például a szülői házból az első saját otthonba költöző fiatalok lakásvásárlása vagy éppen a gyermeket vállaló ifjú házaspárok továbblépése eggyel nagyobb lakásba.

A money.hu elemzésében arra kereste a választ, hogy a húszas és harmincas korosztálynak az átlagfizetések alapján milyen lehetőségei vannak egy legfeljebb 40 négyzetméteres és egy 40-60 négyzetméteres használt lakás megvásárlására.

Az érintett két korosztályból a 20-29 évesek – kedvezmények nélküli – átlagfizetése a legfrissebb hivatalos adatok szerint tavaly 294 ezer forintot tett ki, a 30-39 éveseké pedig meghaladta a 366 ezer forintot.

Az ingatlan.com adatai szerint március közepén Budapesten a 40 négyzetméternél kisebb alapterületű garzonlakások átlagosan 33,9 millió forintba kerültek. Természetesen a fővároson belül jelentős eltérések vannak, a legnagyobb kínálattal rendelkező két városrészt, a VIII. és a XIII. kerületet 31,5 millió és 36,9 milliós összeg jellemezte. A legolcsóbb kerületekben, a XXIII.-ban és a XX.-ban pedig 24,4 millió és 25,7 millió forintos kínálati átlagárra számíthatnak a lakásvásárlást tervező fiatalok.

A vármegyeszékhelyek között szintén jelentős különbségek vannak, hiszen 10,1-33,9 millió között szóródnak a garzonlakások átlagárai: Salgótarján a legolcsóbb, Győr pedig a legdrágább. Emellett a debreceni lakáspiacon 28,9 millió forintért, a szegedin 27 millióért, a miskolcin pedig 16,4 millióért kínálják a hasonló méretű ingatlanokat. 
 
Azok a 30-39 éves, gyermeket nevelő vagy gyermekvállalást tervező házaspárok, akik 40-60 négyzetméteres lakás megvásárlását tervezik, Budapesten 45,9 millió forintos átlagárral kalkulálhatnak. A legolcsóbb városrész ebben a kategóriában is a XXIII. kerület, ahol 33,7 millió forintért hirdetik ezeket az ingatlanokat, a legdrágább az V. kerület, ahol majdnem 80 millió forint az átlag. A vármegyeszékhelyeken a salgótarjáni 13,9 millió és a győri 39,9 millió forint a két véglet. 

Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak, vagyis a kerestük felét fordíthatják erre.

Azt azonban a szakportál szakértői is kihangsúlyozták, hogy nem szabad kifeszíteni a családi büdzsét, azaz a keresethez mérten inkább 25-40 százalékos mértékig érdemes csak eladósodni. Ráadásul a bankok sem mindig adják meg a maximumot.

A fiataloknak emellett érdemes azzal is számolniuk, hogy a kínálati árból alkudhatnak, ugyanis jelenleg a lakások iránti kereslet visszaesett a korábbi időszakhoz képest. A sikeres alku és egy jól megválasztott finanszírozás milliós megtakarítást jelenthet összességében. 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.