Jövőre már csak vízummal lehet beutazni az EU-ba

Jövőre már csak vízummal lehet beutazni az EU-ba

Az Európai Unión kívüli országok állampolgárai számára megszűnik az ingyenes és vízummente beutazás.

Az Európai Unió 2024-re halasztotta az European Travel Information and Authorisation System, röviden ETIAS nevű rendszer indulását, amellyel véget ér a vízum nélküli, ingyenes beutazás az EU országaiba az unión kívülről – írta meg a Telex.

Ez a változás azokat az országokat érinti majd, melyek állampolgárai most még vízummentesen utazhatnak be az Európai Unió területére. Ilyen országok például az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, valamint az EU-ból való kilépése óta az Egyesült Királyság is.

Az ETIAS a tervek szerint az amerikai ESTA mintájára készül majd, és online, egyszerűen elvégezhető dokumentáció után kaphatnak vízumot vele a turisták. Az ETIAS várhatóan olcsóbb lesz, mint az ESTA, a 21 dolláros (jelenlegi árfolyamon 7500 forint) amerikai vízummal szemben csupán 7 euróba (mintegy 2500 forint) kerül majd, és 3 évig lesz érvényes.

Ugyanakkor az ETIAS rendszer bevezetésével kapcsolatban felmerültek olyan félelmek is, hogy a kezdeti időszakban megjelennek majd az online csalók, akik kamuvízumok kiállításával próbálják majd lehúzni a turistákat.

Gyakran jelentős különbségek vannak a kereskedelmi bankok és a hazai piacon elérhető számlacsomagok között, ráadásul a fizetett díjakon évente akár több ezer forintot is meg lehetne spórolni.