Összekötötték a böjtöt és a klímavédelmet Bécsben

Összekötötték a böjtöt és a klímavédelmet Bécsben

A böjt jót tesz testnek és léleknek, és egy kis odafigyeléssel a környezetnek is. Ausztria fővárosának környezetvédelmi ügyosztálya emiatt összeállított néhány tippet, amelyekkel nem csupán az életminőségen is lehet javítani, és a klímavédelemhez is hozzájárulhat a lakosság.

Kevesebb műanyag, kevesebb hús, eldobható helyett többször használható csomagolás és autózás helyett biciklizés és gyaloglás – ezeket ajánlja az osztrák főváros környezetvédelmi ügyosztálya azoknak, akik a böjt alatt nemcsak a saját egészségükért szeretnének tenni, hanem a környezetért is.

A böjti időszak kiváló alkalom arra, hogy az ember kipróbálja, milyen az, ha változtat a szokásain. Hiszen már számtalan módja van annak, hogy egyszerre legyünk egészségesebbek és környezettudatosabbak – hangsúlyozta  Jürgen Czernohorszky, Bécs klímavédelmi tanácsnoka, a kezdődő böjti időszak alkalmából.

Az egyik legfontosabb dolog, amivel sokat lehet tenni az egészségért, az állatjólétért és a klímavédelemért egyaránt, a húsfogyasztás csökkentése. A Greenpeace felmérése szerint ugyanis az emberi tevékenység okozta üvegházhatású-gázkibocsátás húsz százalékáért az állattartás a felelős, ami így a globális felmelegedés egyik legfontosabb kiváltó oka. De nem kell rögtön vegetáriánusnak vagy vegánnak állnia annak, aki csökkenteni szeretné a húsfogyasztását. Elég, ha visszatér ahhoz a régi szokáshoz, hogy csak vasárnap kerül hús az asztalra.

Ma már viszonylag könnyen kivitelezhető a műanyagböjt – vagyis, hogy az élelmiszerek vásárlása során odafigyelünk azok csomagolására illetve csomagolatlanságára. Egyre több bolt kínál csomagolásmentes termékeket, illetve saját zacskóban, gyümölcshálóban is hazavihetjük a kiválasztott zöldségeket, gyümölcsöket. És sok tejterméket kínálnak már műanyagpohár helyett visszaváltható üvegben.

Egy kis odafigyeléssel az elvitelre kért kávénál és ételeknél is sokat lehet tenni a környezetért. A kávét eldobható pohár helyett érdemes saját bögrébe vagy termoszba kérni, és egyre több vendéglátóhelyen fogadják örömmel a saját dobozt az eldobható hungarocell tálcák helyett.

Az osztrák fővárosban a legtöbb helyen már kérdezni sem kell, hogy elfogadják-e a saját dobozt, hanem az ajtóra ragasztott matricával jelzik. Sőt, van olyan hely is, ahol ők biztosítanak többször használatos edényt az elviteles étel számára, hogy a vendégek spontán, mégis jó lelkiismerettel ugorhassanak be egy menüért.

Szintén óriási hozzájárulás a klímavédelemhez az egyéni mobilitási szokások megváltoztatása. Mindenki sokat tehet a környezetért azzal, ha autózás helyett a tömegközlekedést, a biciklizést vagy a gyaloglást választja.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.