Forgalomba állt a MÁV összes emeletes motorvonata

Forgalomba állt a MÁV összes emeletes motorvonata

Immár mind a 40 KISS emelete motorvonat forgalomba állt, ezzel teljessé vált a MÁV-START flottája. A korszerű járművek a budapesti agglomerációból ingázók mindennapjainak meghatározó szereplőivé váltak az elmúlt hónapokban.

A MÁV-START 2017 áprilisában kötött keretmegállapodást 40 darab KISS emeletes motorvonat beszerzésére, a járműveket jelentős hazai hozzáadott érték mellett a Stadler Bussnang AG szállította le. A motorvonatok egy részének végszerelése Magyarországon történt a forgóvázak összeszerelését teljes egészében a Stadler szolnoki üzemében magyar munkatársak végezték – ismertette közleményében a vasúttársaság.

Az első emeletes motorvonat 2020 márciusában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, azonban a koronavírus-járvány miatt közel fél évre kényszerpihenőre kellett küldeni a járműveket. Végül 2020 augusztus végétől kezdhettek újra közlekedni, azóta pedig folyamatosan forgalomba álltak az új szerelvények is.

Ma már mind a 40 szállítja az utasokat. Jelenleg napi szinten közlekednek emeletes motorvonatok a Budapest–Cegléd–Szolnok, a Budapest–Újszász–Szolnok, a Budapest–Esztergom, a Budapest–Vác–Szob, Budapest–Győr–Hegyeshalom és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös/Eger vonalon, valamint hétvégente Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza között egyes sebesvonatokban is jár KISS szerelvény. Először 2021 nyarán a Balatonra is közlekedtek KISS motorvonatok az ország több pontjáról. A pozitív fogadtatásukra tekintettel 2022-ben újra visszatértek az emeletes szerelvények a tó partjára, egyes járatokban már dupla motorvonat közlekedett. 2022-ben 53 ezer utas választotta a Balatonhoz az emeletes járműveket. Az idei főszezonban is találkozhatnak velük a nyaralni indulók a magyar tenger déli partján.

Az emeletes motorvonatok forgalomba állásuk óta 8 850 970 kilométert teljesítettek.

Az új járművek nagyon népszerűek az utazóközönség körében, többen családi programokat szerveznek a motorvonatok kipróbálására. A légkondicionált és tágas utastérben a két szinten összesen 600 ülőhely van, négy mosdó – ebből az egyik akadálymentesített – áll az utasok rendelkezésére. Az oldalanként 12 ajtó gyorsabb utascserét tesz lehetővé. A kocsikban a kor követelményeinek megfelelő kamera- és utastájékoztató-, valamint ülőhelyfoglaltságot mutató rendszer, WIFI, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is megtalálhatóak. A multifunkciós terekben pedig 4 kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható.

Az emeletes motorvonatok több vonalon is hagyományos szerelvényeket váltanak ki, így ezeken a vonalakon jobb menetrendszerűséget eredményeznek kedvezőbb menetdinamikájuk miatt. A modern motorvonatok (KISS és FLIRT) forgalomba állítása hozzájárul a nagyobb férőhely-kapacitáshoz, a zsúfoltság csökkenéséhez, ezáltal növekszik az utaskomfort és javul az utazási élmény, a korszerű motorvonatokkal csendesebb közlekedést biztosítunk utasaink számára, emellett a járművek kedvezőbb energiafelhasználásának köszönhetően hozzájárulnak a környezetbarát, zöld közlekedéshez is.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.