Egyedi módon ünnepelik a Valentin-napot Bécsben

Egyedi módon ünnepelik a Valentin-napot Bécsben

A Schönbrunni Állatkert lakóinak szerelmi élete, páros belépők, exkluzív tárlatvezetés vagy hajókázás a Dunán – különleges programokkal készülnek Valentin-napra az osztrák főváros intézményei.

Már minden a szerelmesek ünnepe körül forog az osztrák fővárosban. A boltok kirakatait elárasztották a piros plüss szívek, szerelmi vallomásba öltöztetett mackók és a szív alakú csokoládék. Készülnek a virágboltosok és speciális programokkal várják a szerelmes párokat az osztrák főváros kulturális intézményei is.

A Belvedere kastély Valentin-napon, 18:30 és 21 óra között Gustav Klimt híres festménye, A Csók előtt várja a szerelmes párokat. A meghitt pillanatot az Ivory Rose Photography fényképészei meg is örökítik és a párok haza is vihetik a róluk készült képet. Aki akar, ezután még nézelődhet a múzeum Klimt-részlegében, vagy pezsgőzhet a Sala terrena-ban. A program ingyenes.

Február 14-én egy jegy áráért – 26 euróért – léphetnek be a Schönbrunni Állatkertbe azok a párok, akik kimondják a jelszót a kasszánál: Valentin-nap. 14 órakor pedig egyórás állatkerti vezetés kezdődik az állatok szerelmi életéről. Monogámok, kicsapongók, nyitott kapcsolatban élők – mindenkiről minden kiderül.

Egyórás exkluzív, privát tárlatvezetést kínál Valentin-napon a Kunst Haus Wien. A „Museum for two” programot választó párok 99 euróért a Hundertwasser kiállítást nézhetik meg, vagy az Unseen Places. Gregor Sailer” című időszaki tárlatot. Időpontegyeztetés: kunstvermittlung@kunsthauswien.com

A Jüdisches Museum Wien is páros belépővel és speciális tárlatvezetéssel készül Valentin-napra. „Az egész város – csak nekünk” című program keretében az állandó kiállítás darabjai mesélnek híres viszonyokról, nászutakról, jegygyűrűkről és ezüstlakodalmakról.

Aki pedig maradna a romantikus vacsoránál, az még elcsíphet egy jegyet a DDSG Blue Danube Bécsi Álomhajójára, az MS Admiral Tegetthoffra, ahol gyertyafény és négyfogásos vacsora mellett lehet megcsodálni az esti fényekbe öltözött Bécset a Dunáról. Szintén a különleges vacsorahelyszínek kedvelői számára lehet érdekes a bécsi Duna-torony, ahol 170 méteres magasságban élvezhetik a kilátást és a Valentin-napi menüt párjukkal. Aki pedig inkább lazítana ezen a napon, annak a Therme Wien lehet a jó választás.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.