Rekordszintet ért el a fővárosi hulladékhasznosítás

Rekordszintet ért el a fővárosi hulladékhasznosítás

Több mint négy évtizedes működősének rekord volumenű távhőtermelését érte el 2022-ben a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Hulladékhasznosító Mű.

Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben teljes rekonstrukción átesett Hulladékhasznosítási Mű Budapest, és egyúttal Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye.

Az erőmű távhőtermelése a 2022-es évben 32 millió köbméter földgáz felhasználását takarította meg hazánk számára.

Az Európai Unió, így hazánk klímavédelmi céljainak teljesítésében is fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra. A nemzeti energiastratégiai célkitűzések alapján a földgáz részarányát a távhőtermelésben 2030-ra a jelenlegi, országosan 70 százalék feletti szintről 50 százalékra kell csökkenteni. A most elért újabb rekordnagyságú hulladékalapú távhőtermelés ehhez a célhoz visz közelebb. Az eredmény jelentőségét tovább növeli, hogy a tavaly tapasztalt drasztikus földgáz-áremelkedés időszakában született.

A tavalyi több mint egymillió gigajoule távhő megtermelése éves szinten mintegy 62 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás-csökkenést eredményezett, és további mintegy 104 tonna egyéb légszennyezés kibocsátásának elmaradását jelenti. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2022-ben megtermelt rekordmennyiségű hőenergia 33 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította, és – köszönhetően a hatékony kapcsolt energiatermelésnek – ezzel együtt mintegy 40 ezer lakás villamos energia szükségletét fedezte környezetbarát, fenntartható módon.

A Budapesti Közművek fűtőerőművében elért 1,113 millió gigajoule rekordtermelés annak köszönhető, hogy immár második éve szorosan összehangoljuk az üzemeltetési és karbantartási tevékenységet. A működés hatékonyságát nagymértékben elősegítette a távhőszolgáltatási, és hulladékgazdálkodási üzletágaink napi üzemi szintű kapcsolata, valamint a karbantartási protokoll folyamatos elemzése és optimalizálása – hangsúlyozta az újabb rekordtermelési eredmény kapcsán Mártha Imre, a Budapesti Közművek vezérigazgatója.

A 14 százalékos növekedés jelentősége azonban messze több ennél, hiszen ezzel a megelőző évhez képest sokszoros költséget takarítottunk meg a nemzetgazdaság számára azzal, hogy további földgázmennyiséget váltottunk ki. Nem állunk meg, a tervezett turbinacsere révén hamarosan közel tíz százalékkal növeljük a hulladékhasznosító mű energetikai hatásfokát, azaz még több távhőt és villamos energiát állítunk elő az évi mintegy 360-400 ezer tonna budapesti szilárd hulladékból – foglalta össze a Budapesti Közművek terveit a cégvezető. 

A Budapesti Közművek létesítménye a fővárosi hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlen tényező, hiszen a fővárosban keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 százalékát hasznosítja termikus úton. Az alkalmazott ötlépcsős füstgáz-tisztítási eljárás eredményeként a létesítmény működése megfelel a legszigorúbb hazai és uniós környezetvédelmi normáknak.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...