A válságban felértékelődhet a minőségbiztosítás szerepe

A válságban felértékelődhet a minőségbiztosítás szerepe

A jelenlegi változékony és volatilis gazdasági környezetben a cégek számára nagy kihívást jelent, hogy miként tarthatják meg versenyelőnyüket, és hogyan juttathatják szolgáltatásaikat ugyanolyan gyorsan a piacra, mint korábban.

Összesen 224 informatikai vezetői pozíciót betöltő menedzsert kérdezett meg különböző iparágakban a minőségbiztosítás megközelítéséről legújabb felmérésében a Deloitte. A válaszadók mindegyike felsővezetői pozíciót töltött be: 43 százalék IT felsővezetői, 26 százalék C-suite, 24 százalék szenior igazgató vagy igazgató, 8 százalék pedig alelnöki pozícióban van.

A válaszadók legalább 500 millió dolláros éves bevétellel rendelkező szervezeteket képviseltek.

42 százalékuk 500 millió dollártól 4,9 milliárd dollárig terjedő éves bevétellel rendelkező szervezetekből, 58 százalékuk pedig 5 milliárd dollárnál nagyobb éves bevétellel rendelkező szervezetekből.

A teljes alkalmazás tesztelési kiadásokat befolyásoló tényezők közül a válaszadók az új technológiákat (60 százalék), a tesztelési környezet kihívásainak fokozódását (58 százalék), valamint a hardver- és eszközigényeket (41 százalék) jelölték meg első háromként. Komoly befolyásoló tényezőként jelentkezik még a tesztelés hatékonyságának hiánya és a kézi tesztelés túlzott előtérbe helyezése is – mindkettőt a vezetők 38 százaléka jelölte meg.

A tesztelési környezet kihívásait részletesebben vizsgálva a válaszadók elmondták, hogy a korlátozott automatizálás (56 százalék), az egymással versengő prioritások és folyamatok (51 százalék) és a tesztelési folyamatok érettsége (50 százalék) okoz leggyakrabban fejtörést. Komoly kihívást jelentenek még a vezetők szerint az erőforrás-készlet (41 százalék), a költségek (37 százalék) és az időbeli korlátok (36 százalék) is. Nem ekkora súlyban, de a folyamatokban betöltött szerepe miatt így is igen magas, 19 százalékos arányban szerepelt még a kihívásoknál a felelősségvállalás hiánya is.

Egyértelműen az a kép bontakozik ki, hogy a gazdasági és piaci környezet által indukált, gyors válaszokat kikövetelő környezetben a vezetők szeretnének egy lépést hátralépni, újragondolni és ésszerűsíteni a tesztelési gyakorlatukat annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhassák ki a gyorsan megjelenő szoftverfejlesztési lehetőségekből és legújabb beruházásaikból. Ezt úgy lehet elérni, hogy az egyes főbb területeken belül megvizsgáljuk, mely tényezők hatnak leginkább a minőségbiztosításra és a kockázatkezelésre – ismertette a trendeket Szász Beáta, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.