Sokakat érinthet egy újabb változás a bankszámláknál

Sokakat érinthet egy újabb változás a bankszámláknál

Érdemes felkészülni az áremelésre több banki díjtétel esetében az infláció miatt. Ugyanakkor az alapbankszámla akár olcsóbb is lehet.

Hamarosan változás jöhet a bankszámlák szabályozásában Magyarországon az alapszámlák esetében – ezeknek egy egy korábban megszületett Európai Uniós szabály alapján 2016 őszétől minden bank kínálatában kötelezően szerepelniük kell. A jelenlegi szabály azt mondja ki, hogy az alapszámlák maximális díja az előző évben érvényes minimálbér 1,5 százaléka lehet, ám a gazdaságfejlesztési tárca ezt a limitet 0,5 százalékra mérsékelné egy most megjelent rendelettervezet alapján – ismertette a money.hu elemzése.

A gyakorlatban mindez azt jelenthetné, hogy a visszafogott bankolási szokásokhoz passzoló alapszámla havi díja legfeljebb 1000 forint lehet, míg a mostani szabályozás alapján 3000 forint lenne a maximum, tavaly egyébként valamivel több mint 2500 forint volt a plafon. 
 
Az alapszámla az egyik legegyszerűbb szolgáltatási palettát felvonultató konstrukció, amelyet az erről szóló uniós szabálynak megfelelően 2016 őszétől minden banknak kötelezően biztosítani kell a kínálatában. Az alapszámlások havonta kétszer vehetnek fel ATM-ből készpénzt összesen 150 ezer forint értékben, vagy az adott bank egyik fiókjában havonta egyszer legfeljebb 50 ezer forintot. Papíralapon vagy elektronikusan havi 4 utalás benne van a díjban, amelyek összértéke maximum 100 ezer forint lehet – részletezte Korponai Levente, a money.hu vezetője. 
 
A további tranzakciókért viszont az aktuálisan érvényes feltételeknek megfelelően díjat számlázhat az adott bank. Az alapszámla bevezetésével az Európai Unió célja az volt, hogy azok számára is elérhető legyen egy megszabott szolgáltatási palettát nyújtó bankszámla, akik korábban nem rendelkeztek vele, és a legalapvetőbb tranzakciókat hajtják végre. A portál összeállításából azt is kiderült, hogy több bank az eddigiekben a maximálisnál alacsonyabb áron kínálta az alapszámlát, ezért az érintetteknek érdemes volt megnézniük, melyik pénzintézet adta ezt a legolcsóbban. 

Érdemes átnézni a tavalyi kiadásokat

Eltérőek lehetnek a díjak a többi bankszámla esetében is, amelyek az alapszámlához képest komplexebb szolgáltatásokat nyújtanak. 

A bankok 2020 óta minden év elején – január végéig – elküldik az ügyfeleik részére az úgynevezett egységes díjkimutatást, amelyből kiderül, hogy az érintettek mennyit költöttek a banki szolgáltatásokra, így például számlavezetésre, a netbanki, mobilbanki elérésre, az esetleges sms-es értesítésekre vagy az átutalásokra.

A díjkimutatást azért vezették be, hogy átláthatóbbak legyenek a banki díjak, és élesebb lehessen a bankok versenye az új ügyfelekért.

Kiemelten fontos az összehasonlítás

A díjkimutatást mindenképpen célszerű, majd a bankolási szokások alapján megvizsgálni azt is, hogy van-e kedvezőbb díjakat nyújtó bank a kínálatban. Ez azért is érdemes most, mert a magasabb infláció miatt sok bank a korábbi években megszokottnál nagyobb mértékben emelheti a díjakat.

Felhasználóként érdemes kihasználni a bankok közötti versenyt úgy, hogy rendszeresen összevetjük egymással a bankok számlacsomagjait, és kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbbet.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.