Érdemes mielőbb nyilatkozniuk a fiatal anyáknak adókedvezményük érvényesítéséhez

Érdemes mielőbb nyilatkozniuk a fiatal anyáknak adókedvezményük érvényesítéséhez

Év eleje óta újabb adókedvezmény érhető el a 30 év alatti kismamák, fiatal anyák részére. Ráadásul a kedvezmény nem csupán visszatérítésként, hanem már a jövedelem megszerzésének hónapjában is igénybe vehető.

2023. január elsejétől lett bevezetve a fiatal anyák adókedvezménye, amely a 30 év alatti nők gyermekvállalását hivatott ösztönözni a személyi jövedelemadó-terheik csökkentésével.

Az új kedvezmény alapja lényegében megegyezik a 25 év alatti fiatalok és a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményével érintett jövedelmekkel: például a bér, nem önálló tevékenységből származó jövedelem (kivéve a végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó részét), az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül a vállalkozói kivét, az átalányadózó egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelme, a megbízási díj, valamint a mezőgazdasági őstermelő ilyen tevékenységéből származó jövedelme.

A vállalkozói kivét, a vállalkozó átalányban megállapított jövedelme és a mezőgazdasági őstermelői jövedelem esetében a fent említett nyilatkozat – kifizető hiányában – nem szükséges, a kedvezményt a fiatal anya maga érvényesíti.

A szabály szerint kedvezményre jogosultak azok a 25 év feletti, de 30 év alatti anyák, akiknek magzatukra, vagy vér szerinti, illetve örökbefogadott gyermekükre tekintettel a családi adókedvezményre való jogosultsága ez év január elsején vagy azt követően nyílik meg.

A kedvezmény annak az adóévnek a végéig érvényesíthető a családi kedvezményre való jogosultság fennállása esetén, amelyben az anya a 30. életévét betölti.

A kedvezmény mértéke havonta az előző év júliusi átlagkereset (évente legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének szorzata) – 2023-ban ez közel 6 millió forint, feltételezve, hogy a jogosultság egész évben fennáll.

A fiatal anya a 25. életéve betöltését követően hasonló adókedvezményt érvényesíthet, mint ezt megelőzően, amennyiben gyermeket vállal vagy gyermeket fogad örökbe – magyarázza az új jogszabályt Kövesdy Zoltán, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Amennyiben a fiatal anyák kedvezményének érvényesítése miatt a fennmaradó személyi jövedelemadó alap nem teszi lehetővé a családi kedvezmény adóelőleg-alap terhére történő érvényesítését, akkor az általános szabályokkal összhangban a családi kedvezmény fennmaradó része családi járulékkedvezmény formájában vehető igénybe.

Kifizetőtől szerzett jövedelem (például bér) esetén a fiatal anya nyilatkozik a kedvezményről a kifizetőnek, amely azt a jövedelem juttatásakor érvényesíti, vagyis kifizetés előtt a csökkentett adóterheket vonja le a bruttó jövedelemből, így magasabb nettó jövedelmet kap kézhez a fiatal anya – emelte ki Kövesdy Zoltán.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.