Napelem-rendszerrel is felszerelhetik erkélyeiket a bécsi lakosok

Napelem-rendszerrel is felszerelhetik erkélyeiket a bécsi lakosok

A növekvő lakossági igényekre reagálva az osztrák főváros kidolgozta az erkélyre szerelhető napelem-rendszerek szabályait az önkormányzati lakások esetében. A telepítést engedélyeztetni kell, és több feltételeknek is meg kell felelni hozzá.

Mostantól már a bécsi önkormányzati lakások bérlői is szereltethetnek napelemes rendszert az erkélyükre, teraszukra vagy a loggiára, amennyiben megszerezték az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökség, a Wiener Wohnen engedélyét és megfelelnek a kritériumoknak.

A feltételek között szerepel, hogy a napelemek nem zavarhatják a szomszédokat, illeszkedniük kell az épület arculatához, felújításkor pedig saját költségen kell eltávolítani azokat. Az engedély kiadásakor azt is figyelembe veszik, hogy az épület műemlék-e, illetve nem lehet napelemet szereltetni, ha az erkély vagy loggia falazott, vagy ha építészetileg kialakított virágládák vannak rajta. Ezen kívül nem lehet ilyen napelem-rendszert telepíteni az épület homlokzatára sem.

A telepíthető balkon napelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 watt, a szerelést minden esetben szakembereknek kell végezniük. A beruházás költségét a lakóknak kell állniuk, az esetleges támogatásokat is nekik kell igényelniük és tájékoztatniuk kell a villamosenergia-szolgáltatót is.

Nagyon örülök, hogy a lépéssel sok bécsi számára lehetővé vált, hogy saját napelem-rendszere legyen – nyilatkozta a szabályozás kapcsán Kathrin Gaál, bécsi alpolgármester és lakásügyekért felelős városi tanácsnok.

Azon kívül, hogy az osztrák főváros most lehetővé tette a napelem-rendszerek telepítését az erkélyekre az önkormányzati lakások lakói számára – amelyekkel a saját energiaigény egy részét tudják fedezni – az új épületek tervezésekor már eleve számolnak a napenergiával, az önkormányzati lakóépületekre pedig utólag igyekeznek közösségi napelem-rendszereket telepíteni.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.