Népszerű sport a magyar körében a síelés, de sokan óvatlanok

Népszerű sport a magyar körében a síelés, de sokan óvatlanok

Sokan várják a telet, hogy űzhessék kedven téli sportjaikat, azonban a síelés és a korcsolyázás is esetén is érdemes odafigyelni pár apróságra a sérülések elkerülése érdekében.

Magyarországon becslések szerint nagyságrendileg félmillióan síelnek szezonálisan, és talán még ennél is többen korcsolyáznak alkalmanként tavakon vagy műjégpályákon a téli időszakban. Mindkét sportot űzni egészséges, hiszen amellett, hogy a szabad levegőn történnek, a motoros kontrollt és az állóképességet is fejlesztik, izomaktivitás szempontjából pedig nem csupán az alsó végtagot dolgoztatják meg, hanem az egész törzset is.

Sokan azonban hajlamosak elfeledkezni róla, hogy amint más sportok esetében is, úgy a síelésnél és a korcsolyázásnál is szükség van a felkészülésre. Szentiványi Rita, a MozgásKlinika alapítója elmondta, hogy ha valaki az év többi részében kevésbé aktív és nem végez rendszeresen testmozgást, akkor számára a téli sportok rendkívül megerőltetőek lehetnek, és ez fájdalmas tünetekben is megnyilvánulhat.

A síeléssel kapcsolatban a leggyakoribbak a keresztszalagot érintő sérülések, a porcleválás és a deréktáji elváltozások. Mindez pont abból adódik, hogy nem elég guggolásokkal felkészülni a lesiklásra, meg kell erősíteni a törzset is. Ajánlott tehát olyan tréninggyakorlatokat végezni a síelést megelőző hetekben, melyek egyszerre erősítik ezt a két területet, a comb- és a törzsizmot – fogalmazott a gyógytornász-manuálterapeuta.

Mint fogalmazott, minden esetben be kell melegíteni, hiszen a síelés aktívan igénybe veszi az izmokat függetlenül attól, hogy egy nagyon jó kikapcsolódási lehetőség sokak számára. Intő jel lehet szerinte, ha fáradunk, görcsölünk, izomlázat érzünk. Ilyenkor inkább a túlterheltség elkerülése érdekében tartsunk lazább napot.

Ami a korcsolyázást illeti, Szentiványi Rita elmondása szerint ez önmagában egy veszélyes sport, hiszen a síeléssel ellentétben itt nincsenek kötelező védőfelszerelések. Emiatt gyakran előfordulnak felkartörések és koponyasérülések is egyaránt, melyek kirívó esetben akár életveszélyesek is lehetnek.

Ha van rá lehetőség, akkor a gyerekek mindenképp vegyenek fel könyök- és térdvédőt, ami biztonságot ad a számukra. Fontos, hogy semmiképp ne kezdjünk el úgy korcsolyázni, mintha csak sétálni indulnánk a parkban, mert egy megterhelő sportról beszélünk. Minél fejlettebb ugyanakkor a törzsizmunk, annál nagyobb esélyünk van elkerülni egy komolyabb esést – tanácsolta a szakértő, hozzátéve, hogy mindig biztonságosabb a palánk mellett haladni és a tömeget elkerülni.

Elmondta az is, hogy sérülés esetében a fájdalom és a duzzanat számos esetben olyan intenzív, hogy gyógyítása csak terápiával oldható meg, ami akár 6-12 hétig is elhúzódhat.

A manuálterápia rendkívül hatásos lehet olyan esetekben is, amikor a sérülés következtében műtéti beavatkozásra nincs szükség. A kezelés nemcsak a fájdalomcsökkentésben, hanem a regenerációban is segít, így várhatóan sokkal hamarabb visszatérhetünk a teljes értékű életünkhöz.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.