Rekordot döntött tavaly a Budapesti Értéktőzsde középvállalati piaca

Rekordot döntött tavaly a Budapesti Értéktőzsde középvállalati piaca

A tavalyi év kiemelkedő eredménye a Budapesti Értéktőzsde számára, hogy a középvállalatokra specializált BÉT Xtenden 12 társaság jutott el a tőzsdei bevezetésig, ezzel 18-ra nőtt az Xtenden jelen lévő vállalatok száma.

A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben indította el a közepes méretű vállalkozások növekedési terveinek megvalósítását támogató platformját, a BÉT Xtendet, amely azóta a BÉT piacfejlesztést elősegítő középvállalati szolgáltatáspalettájának egyik legfontosabb elemévé vált. Az Xtend lényegében a szabályozott piac előszobájának számít, hiszen a könnyített feltételek mellett teszi lehetővé a középvállalatok számára, hogy megtapasztalják a tőzsdei jelenléttel járó előnyöket.

A platform ezzel párhuzamosan a befektetők lehetőségeit is bővíti, hiszen az Xtenden dinamikusan fejlődő, hazai tulajdonú vállalatok jelennek meg.

A BÉT Xtendet a kezdeti években fokozatos fejlődés jellemezte, 2022 viszont ugrásszerű növekedést hozott. Míg az első félévben három alkalommal – Épduferr, EU-Solar, ViVeTech – szólalt meg a BÉT ikonikus csengője, ősztől jelentősen felgyorsult a növekedés. Szeptemberben három társaság – Biggeorge Property, Naturland Holding, Navigator Investments – is bemutatkozott a platformon, őket novemberben az Astrasun követte. A növekedés üteme év végére sem hagyott alább, sőt, ekkor további 5 kibocsátó – Multihome, Compliance Data Systems, Energy Investment, Goodwill Pharma, Valberg – vezette be a részvényeit.

A 2022-ben debütált kibocsátók a középvállalati piacon képviselt szakterületek színesítéséhez is jelentősen hozzájárultak, mivel nem csupán olyan cégek érkeztek, akik teljesen új szegmenst képviselnek az Xtenden, hanem olyanok is, akik az újgenerációs szektorok jelenlétét erősítették, az IT, vagy éppen az alternatív energia területén.

A hagyományosnak tekinthető iparágak mellett 2022-ben többek között a kiberbiztonság, a gyógyszeripar, és az innovatív ingatlanpiac is megjelent a platformon.

Az Xtend piac amellett, hogy külső finanszírozási alternatívát kínál a nyilvános tőzsdei jelenlét mellett döntő társaságok számára, inkubációs szerepet is betölt a vállalatok további fejlődésének útján. Ezt jelzi, hogy immár két, korábban az Xtendre bevezetett vállalat is kategóriaugrást hajtott végre – a Megakrán részvényei 2021 decemberétől, a DM-KER részvényei pedig 2022 márciusától a szabályozott piac Standard kategóriájában kereskedhetők.

A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben azzal a misszióval alapította meg a BÉT Xtendet, hogy létrehozzon egy olyan szegmenst, amely támogatja a hazai gazdaság gerincét alkotó középvállalatok növekedését. Úgy látjuk, hogy ez a munka 2022-re felgyorsult – egyre nagyobb az érdeklődés, mind kibocsátói, mind befektetői oldalról a középvállalati szegmens iránt, ez pedig olyan mértékű fejlődést eredményezett, valamint vetít előre, amely regionális szinten is az élvonalba helyezheti a Xtend piacot – foglalta össze az Xtrend tavalyi évét Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

A BÉT Xtend elmúlt évben elért sikereit nem csupán a kibocsátók folyamatosan szélesedő mezőnye, hanem a forgalmi és piaci érték mutatók is igazolják.

A 2022-es év végén a kibocsátók összesített piaci kapitalizációja mintegy 400 milliárd forintot tett ki.

A BÉT Xtend piac dinamikus bővülése mellett a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának többi eleme esetében is kiemelkedő növekedést hozott a 2022-es év, amely a hazai tőkepiaci ökoszisztéma további fejlődését irányozza elő. Az európai uniós forrásból megvalósuló, a tőzsdére lépés finanszírozását támogató Mentor Program keretében 13 vállalat vette igénybe a támogatást, közülük 10 társaság részvényei kerültek év végéig bevezetésre a BÉT Xtendre.

A Budapesti Értéktőzsde által meghonosított, nemzetközi vállalatfejlesztési képzéshez, az ELITE Programhoz 3 vállalat csatlakozott 2022-ben, amellyel a hazai ELITE-vállalatok közössége a CEE régióban egyedülálló módon immár összesen 58 vállalatot számlál.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.