Szélesebb kínálattal és visszafogottabb érdeklődéssel rajtolt az ingatlanpiac

Szélesebb kínálattal és visszafogottabb érdeklődéssel rajtolt az ingatlanpiac

A 2023-as év első hetében több mint 18 százalékkal több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor az ingatlanpiaci kereslet 40 százalékkal csökkent egy év leforgása alatt.

Felemás évkezdés tapasztalható a magyarországi lakáspiacon. A múlt év második felében egyre erősödő trendeknek megfelelően a kínálat bővülésével párhuzamosan a kereslet mérsékeltebb lett – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Megnőtt az eladó ingatlanok száma

2023 első hetében országosan több mint 18 százalékkal több eladó lakásból és házból válogathattak a vevők mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a kereslet 40 százalékkal csökkent – ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzáfűzte, hogy az elmúlt pár évben a január eleji aktivitás jól tükrözte az egész éves forgalmat, ebből kifolyólag 2023-ban a lakás-adásvételek számának csökkenésére és hektikusan alakuló árakra érdemes felkészülni. Miközben 2018-ban csaknem 164 ezer új és használt lakóingatlan talált gazdára, egy évvel később 157 ezer, 2020-ban 134 ezer, 2021-ben pedig majdnem 161 ezer. A tavalyi évben az előzetes becslések szerint nagyjából 130 ezer körül alakult az adásvételek száma.

Településtípusonként eltérnek a trendek

A szakportál elemzéséből az is kirajzolódik, hogy az év első hetében Budapesten 1 százalékkal nőtt a kínálat. Ez a bővülés főként a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, amelyekből 8 százalékkal több volt a piacon, mint 2022 elején. Ugyanakkor a fővárosi lakások kínálata minimális mértékben, 1 százalékkal zsugorodott.

Balogh László szerint ez részben azzal is magyarázható, hogy a kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet. A nagyvárosi garzonlakások forgalma a várakozások szerint 2023-ban is élénk maradhat.

Az immár vármegyeszékhelyeknek hívott nagyvárosokban 35 százalékkal emelkedett az eladásra váró lakóingatlanok száma 2022 év első hetéhez viszonyítva. A házak kínálata 21 százalékkal, a lakásoké pedig 47 százalékkal bővült.

A kisebb településeken negyedével lett nagyobb a kínálat. A kisebb városokban és községekben 28 százalékkal több lett az eladó ház, az árusított lakások száma pedig 21 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.