Szélesebb kínálattal és visszafogottabb érdeklődéssel rajtolt az ingatlanpiac

Szélesebb kínálattal és visszafogottabb érdeklődéssel rajtolt az ingatlanpiac

A 2023-as év első hetében több mint 18 százalékkal több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor az ingatlanpiaci kereslet 40 százalékkal csökkent egy év leforgása alatt.

Felemás évkezdés tapasztalható a magyarországi lakáspiacon. A múlt év második felében egyre erősödő trendeknek megfelelően a kínálat bővülésével párhuzamosan a kereslet mérsékeltebb lett – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Megnőtt az eladó ingatlanok száma

2023 első hetében országosan több mint 18 százalékkal több eladó lakásból és házból válogathattak a vevők mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a kereslet 40 százalékkal csökkent – ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzáfűzte, hogy az elmúlt pár évben a január eleji aktivitás jól tükrözte az egész éves forgalmat, ebből kifolyólag 2023-ban a lakás-adásvételek számának csökkenésére és hektikusan alakuló árakra érdemes felkészülni. Miközben 2018-ban csaknem 164 ezer új és használt lakóingatlan talált gazdára, egy évvel később 157 ezer, 2020-ban 134 ezer, 2021-ben pedig majdnem 161 ezer. A tavalyi évben az előzetes becslések szerint nagyjából 130 ezer körül alakult az adásvételek száma.

Településtípusonként eltérnek a trendek

A szakportál elemzéséből az is kirajzolódik, hogy az év első hetében Budapesten 1 százalékkal nőtt a kínálat. Ez a bővülés főként a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, amelyekből 8 százalékkal több volt a piacon, mint 2022 elején. Ugyanakkor a fővárosi lakások kínálata minimális mértékben, 1 százalékkal zsugorodott.

Balogh László szerint ez részben azzal is magyarázható, hogy a kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet. A nagyvárosi garzonlakások forgalma a várakozások szerint 2023-ban is élénk maradhat.

Az immár vármegyeszékhelyeknek hívott nagyvárosokban 35 százalékkal emelkedett az eladásra váró lakóingatlanok száma 2022 év első hetéhez viszonyítva. A házak kínálata 21 százalékkal, a lakásoké pedig 47 százalékkal bővült.

A kisebb településeken negyedével lett nagyobb a kínálat. A kisebb városokban és községekben 28 százalékkal több lett az eladó ház, az árusított lakások száma pedig 21 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.