Meghalt Pelé, minden idők egyik legjobb labdarúgója

December 29-én elhunyt a labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja, az egyetlen háromszoros világbajnok futballista, Pelé.

Nyolcvankét esztendős korában elhunyt Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé, háromszoros világbajnok brazil labdarúgó, a sportág és a sportvilág legendás alakja. Lánya, Kely Nascimento csütörtökön közösségi oldalán közölte, hogy édesapja, aki évek óta különböző betegségekkel küzd, elhunyt.

Végtelenül szeretünk, nyugodj békében! – búcsúzott a legendás játékostól lánya.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Azóta is ő a klub történetének legjobb góllövője 636 mérkőzésen szerzett 618 góljával. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt.

Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amelyben 92 meccsen lépett pályára, ezeken 77 gólt szerzett. Háromszor, 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett a nemzeti csapattal. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az évszázad sportolójává választotta, míg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) neki ítélte az évszázad futballistája elismerést, illetve 2014-ben a sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) tiszteletbeli aranylabdásnak nyilvánította, amit aktív játékos korában brazilként még nem kaphatott meg.