Nagyon rászoktak a PET-palackok visszaváltására a szlovákok

Nagyon rászoktak a PET-palackok visszaváltására a szlovákok

Az 5,5 milliós országban már csaknem 800 millió PET-palackot és fémdobozt váltott vissza a lakosság az év első tizenegy hónapjában.

A PET-palackok és fémdobozok visszaváltásának január elsejei bevezetése óta már több mint 787 millió betétdíjas csomagolást váltott vissza a szlovákiai lakosság. Januártól novemberig egymilliárd betétdíjas palack és doboz került a piacra, összesen 3004 visszaváltóhely működik – ismertette az adatokat Lucia Morvai, a szlovákiai Betétdíjrendszer-kezelő társaság kommunikációs igazgatója.

A több mint háromezerből 1184 visszaváltót kötelezően működtetnek, 1820-at pedig önkéntesen.

Mivel visszaváltót csak a 300 négyzetméternél nagyobb üzletekben kötelező működtetni, a visszaváltóhelyek számának további növekedése a kisebb boltok csatlakozási hajlandóságán múlik – emelte ki Morvai.

Véleménye szerint a visszaváltóhelyek hálózatának sűrűsége lassan eléri a megfelelő szintet és megfelel az emberek igényeinek. Azt is hozzátette, a rendszer bevezetése a vártnál is jobban és gyorsabban haladt, erről tanúskodik a forgalomba hozott betétdíjas csomagolások száma, a visszaváltásuk aránya és az újrahasznosításuk mértéke is. Mindez már az év első felében elérte a kívánatos szintet.

A cél az, hogy 2025-ig az ilyen csomagolások 90 százalékát visszaváltsák a vásárlók, majd azokat újrahasznosítsák,

és ezt 2029-ig az összes európai országnak teljesítenie kell.

Minden PET-palack és fémdoboz betétdíjas 0,1 és 3 literes űrtartalom között, kivéve a tejes flakonokat, a szörpöket és a szeszes italokat.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.