Horvátország lett a világbajnokság bronzérmese

Horvátország lett a világbajnokság bronzérmese

A négy évvel ezelőtt ezüstérmet szerző horvát csapat ezúttal a dobogó legalsó fokára állhatott fel, miután a szombati bronzmeccsen 2-1 arányban legyőzte a meglepetéscsapat Marokkót.

A horvát válogatott megszerezte a bronzérmet a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután a harmadik helyért lejátszott szombati helyosztón 2-1-re legyőzte a marokkói együttest.

Nyíltsisakos, bátor játékkal kezdett mindkét fél, két pontrúgást követően Gvardiol és Dari révén már a kilencedik percben 1-1 állt a eredményjelzőn. A gyors gólváltás után Marokkó szokásos taktikája szerint visszazárt a térfelére és átadta a kezdeményezést ellenfelének. A horvátok éltek is ezzel, lehetőségeket is kidolgoztak, köszönhetően annak, hogy a marokkói védelem a korábbiakhoz képest több kockázatot vállalt fel és többet is hibázott. A 30. perc után azonban az afrikai együttes erőre kapott, átvette az irányítást, és helyzetekig is eljutott. Gólt a vb-n először kezdőcsapatba került Orsic révén mégis az európai csapat szerzett annak ellenére, hogy a mérkőzésnek ebben a szakaszában javarészt védekezni kényszerült.

A fordulást követően a hátrányban lévő Marokkó megpróbált támadni, de akciói rendre fennakadtak a fegyelmezett horvátokon. A kreativitás mellett az erő és a lendület is hiányzott az afrikai csapatból, így az európai ellenfél rutinosan, valamint izgalmaktól mentesen őrizte előnyét. A félidő közepén töredezetté vált a játék, mindkét csapatból volt olyan játékos, aki a földre leülve jelezte, hogy számára ennyi volt a vb, cserét kér. A végjátékban Marokkó lelkiismeretesen indult újfent rohamra, de gólhelyzetet akkor sem tudott kialakítani, bár a lefújás előtti pillanatokban egy felívelés után En-Neszjiri centikkel fejelt a léc fölé.

Az előző vb-n ezüstérmes Horvátország a hatodik vb-részvétele alkalmával harmadszor végzett dobogón, 1998-ban szintén bronzérmet nyert. Marokkónak meg kellett elégednie azzal, hogy az afrikai csapatok közül elsőként került négy közé, ott viszont két vereséggel zárt.

A katari torna utolsó meccsére vasárnap kerül sor, a döntőben a címvédő Franciaország ellenfele Argentína lesz.


Bronzmérkőzés:

Horvátország – Marokkó 2-1 (2-1)

Al-Rajjan, Halifa Stadion, 44 137 néző, játékvezető: Abdulrahman al-Dzsasszim (katari)

Horvátország:
Dominik Livakovic – Josip Stanisic, Josip Sutalo, Josko Gvardiol, Ivan Perisic – Luka Modric, Mateo Kovacic – Lovro Majer (Mario Pasalic, 66.), Andrej Kramaric (Nikola Vlasic, 61.), Miraslav Orsic (Kristijan Jakic, 95.) – Marko Livaja (Bruno Petkovic, 66.)
Szövetségi kapitány: Zlatko Dalić (horvát)

Marokkó:
Jásszina Bono – Asráf Hakimi, Dzsáváf el Jamik (Szelim Amallah, 66.), Asráf Dari (Badr Benun, 64.), Jahja Attiát-allah – Szofjan Amrabát – Hakim Zijecs, Bilal El Hánnusz (Azzedin Unahi, 56.), Abdelhamid Szabíri (Iliász Csair, a szünetben), Szofján Bufál (Anassz Zaruri, 64.) – Juszef En-Neszjiri
Szövetségi kapitány: Valíd Regragi (marokkói)

Gólszerzők: Gvardiol (7.), Orsic (42.), illetve Dari (9.)

Sárga lap: Unahi (69.), Amallah (84.)