A címvédő Franciaország lesz Argentína ellenfele a vb-döntőben

A címvédő Franciaország lesz Argentína ellenfele a vb-döntőben

Az esélyesebbnek tartott francia csapat 2-0 arányban legyőzte Marokkót, így bejutott a katari vb fináléjába, ahol a Messi-vezette argentin csapattal kell megmérkőznie a végső győzelemért.

A címvédő francia válogatott lesz az Argentína ellenfele a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjében, miután a második elődöntőben szerdán 2-0-ra legyőzte a torna meglepetéscsapatának számító marokkói csapatot. A francia kaput védő Hugo Llorisnak ez a találkozó volt a 19. világbajnoki mérkőzése, így az örökrangsorban utolérte a német Manuel Neuert, akivel így holtversenyben a legtöbb vb-meccset játszott kapussá vált.

Az al-Horban játszott mérkőzésen már az 5. percben előnybe került Didier Deschamps csapata Theo Hernandez góljával, majd a mérkőzés hajrájában a csereként, gólja előbb mindössze 43 másodperccel beállt Randal Kolo Muani találatával biztosította be sikerét.

A franciáknak ez volt történetük hetedik vb-elődöntője, ezekből hármat – 1958-ban, 1982-ben és 1986-ban – veszítettek el, és immár négyet – 1998-ban, 2006-ban, 2018-ban és most – megnyertek. Marokkó a vb-k történetének 25. elődöntőseként, első afrikai és első arab csapatként futballozhat világbajnoki éremért szombaton, amikor Horvátország lesz az ellenfele a bronzmeccsen.


Eredmény, elődöntő:

Franciaország – Marokkó 2-0 (1-0)

Al-Hor, 68 294 néző, játékvezető: César Arturo Ramos (mexikói)

Franciaország:
Hugo Lloris – Jules Koundé, Raphaël Varane, Ibrahima Konaté, Theo Hernandez – Aurélien Tchouameni, Youssouf Fofana – Ousmane Dembélé (Randal Kolo Muani, 79.), Antoine Griezmann, Kylian Mbappé – Olivier Giroud (Marcus Thuram, 65.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps (francia)

Marokkó:
Jásszina Bono – Asráf Hakimi, Dzsáváf el-Jamik, Asráf Dari, Romain Száisz (Szelim Amallah, 21., Abdesszamed Ezzalzuli, 78.), Nusszáir Mazrauj (Jahja Attiát-allah, a szünetben) – Hakim Zijecs, Azzedine Unahi, Szofján Amrabat, Szofján Bufál (Zakaria Abuhlal, 67.) – Jusszef en-Neszjiri (Abderrazak Hamdallah, 66.)
Szövetségi kapitány: Valíd Regragi (marokkói)

Gólszerzők: Hernandez (5.), Kolo Muani (79.)

Sárga lap: Bufál (27.)

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.