Anglia legyőzésével négy között a címvédő

Anglia legyőzésével négy között a címvédő

Az előző világbajnokságot megnyerő Franciaország újabb lépést tett a címvédés felé, miután szoros meccsen két vállra fektette Anglia legjobbjait az utolsó negyeddöntőben.

Mindkét válogatott nagy lendülettel kezdte a mérkőzést, a franciák pedig bő negyedóra elteltével megszerezték a vezetést Tchouameni remek átlövésével. Az angolok fokozták az iramot, de riválisuk a francia rekordot jelentő 143. alkalommal válogatott Hugo Lloris védéseinek köszönhetően őrizték előnyüket.

A második játékrész elején is maradt az angol nyomás, ezúttal azonban ez gyorsan meghozta az eredményét, a franciák gólszerzője, Tchouameni késett el egy szerelésnél a 16-oson belül, az angoloknak megítélt tizenegyest pedig Harry Kane értékesítette. A Tottenham klasszisa 53. alkalommal volt eredményes a nemzeti csapatban, ezzel beérte Wayne Rooneyt az angol örökranglista élén. Az egyenlítés után lassan felébredtek a franciák, Giroud közeli lövését előbb még nagy bravúrral védte Pickford, de a Milan csatára pár pillanattal később fejjel is próbálkozhatott közelről és nem is hibázott.

Azonban nem örülhettek sokáig a franciák, Theo Hernandez buta szabálytalansága után egy újabb büntetőt kaptak az angolok, Kane azonban ezúttal a kapu fölé bombázott. A hajrában nyomtak a szigetországiak, de már nem volt a játékukban annyi veszély, mint korábban. Ennek ellenére még a ráadás utolsó pillanatában ott volt a lehetőség, Marcus Rashford 18 méterről, tökéletes helyről rúghatott szabadrúgást, de a labda felülről érintette csak a hálót.

A franciák a szerdai elődöntőben Marokkó csapatával találkoznak, amely első afrikai válogatottként jutott négy közé a világbajnokságok történetében. Az angol válogatott a tizedik vb-negyeddöntőjéből a hetediket bukta el, ezzel tovább rontotta a negatív rekordot.


Eredmény, negyeddöntő:

Anglia – Franciaország 1-2 (0-1)

Al-Hor, 68 895 néző, játékvezető: Wilton Sampaio (brazil)

Anglia:
Jordan Pickford – Kyle Walker, John Stones (Jack Grealish, 98.), Harry Maguire, Luke Shaw – Declan Rice, Jude Bellingham, Jordan Henderson (Mason Mount, 79.) – Harry Kane, Bukayo Saka (Raheem Sterling, 79.), Phil Foden (Marcus Rashford, 85.)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate (angol)

Franciaország:
Hugo Lloris – Jules Koundé, Raphaël Varane, Dayot Upamecano, Theo Hernandez – Aurélien Tchouameni, Adrien Rabiot – Ousmane Dembélé (Kingsley Coman, 79.), Antoine Griezmann, Kylian Mbappé – Olivier Giroud
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps (francia)

Gólszerzők: Kane (54. – tizenegyesből), illetve Tchouameni (17.), Giroud (78.)

Sárga lap: Maguire (90.), illetve Griezmann (43.), Dembélé (46.), Hernandez (82.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.