A romániai háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal

A romániai háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal

Keleti szomszédunknál is egyre nagyobb az internetlefedettség. Az idei adat kimutatható javulás a 2021-es helyzethez képest.

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, az idei adat 1,3 százalékponttal magasabb a tavalyi értékhez képest – derült ki a Román Országos Statisztikai Intézet adataiból.

A városokban az internetkapcsolattal rendelkező háztartások aránya mintegy 89 százalék, ami 15 százalékponttal haladja meg a vidéken jegyzett csaknem 74 százalékot. Az internettel rendelkező legtöbb háztartás az ország legfejlettebb gazdasági régiójának számító Bukarestben és a körülötte levő Ilfov megyében található, ahol 10-ből 9 háztartásban be van kötve az internet. Ezt követi a székelyföldi megyéket is magában foglaló központi régió 85,2 százalékkal.

A 16 és 74 éves korosztályba tartozók 90 százaléka használt már internetet, ez az érték 1,1 százalékponttal magasabb a 2021-eshez képest. A rendszeres használók 69 százaléka naponta többször, 21 százaléka pedig naponta egyszer keresi fel a világhálót.

A nemek tekintetében nincs jelentős eltérés, a férfiak 90 százaléka, a nőknek pedig a 89 százaléka használ internetet. Ez a különbség az idén 0,7 százalékpontra mérséklődött az előző évben jegyzett 1,6 százalékpontról.

A fiatalabb korosztályból szinte mind internetezik, a 16 és 34 évesek között az arány eléri a 98 százalékot, míg az 55 és 74 évesek körében az internetezők aránya 73 százalék.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.