Szuper szálláshelyet kaptak a várostól a bécsi galambok

Szuper szálláshelyet kaptak a várostól a bécsi galambok

Új stratégiát próbál ki a városi galambokkal szemben az osztrák főváros: ellenőrzött körülmények közé tereli őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt. A beteg madarakat kezelik, hogy javuljon az állomány egészségi állapota.

Nem csupán az utasok, hanem a galambok is nyüzsögnek a bécsi főpályaudvar, a Hauptbahnhof környékén. Az osztrák főváros most egy újszerű módszerrel próbál úrrá lenni a helyzeten – és a galambokon. Az önkormányzati lakásokat kezelő Wiener Wohnen és a város vadvédelmi szolgálata, a Wildtierservice egy kísérleti projekt keretében full extrás galambdúcot alakított ki az egyik közeli önkormányzati bérház padlásán. A cél, hogy az utca helyett inkább itt legyenek a madarak.

A galambokat megfelelő élelem és víz, valamint kényelmes költőhelyek várják, és bármikor szabadon jöhetnek-mehetnek. Az állatokat a Wildtierservice munkatársai gondozzák, a beteg, sérült példányokat befogják és a szolgálat laxenburgi állatkórházába viszik. Ha meggyógyultak, meggyűrűzik őket és visszahozzák az eredeti élőhelyükre.

Az ellenőrzött körülmények nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy egy egészségesebb állományt neveljenek ki, de a születésszabályozás is sokkal egyszerűbb. A városi galambok egész éven át költenek és egyetlen tojó évente akár negyven tojást is rakhat. A galambdúcban költő példányoknál viszont sokkal könnyebb tudják majd kontrollálni az utódok számát és gipsztojásokra cserélni az igaziakat.

A galambprojektet kutatók kísérik figyelemmel, hogy megtudják, mennyi madár választja az utca helyett a galambdúcot, mennyi élelem fogy és hogyan hatnak a körülmények a költési szokásaikra. Ha a kísérlet beválik, további galambdúcokat létesít a város. 

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.