Marokkó nagy bravúrral, Portugália kiütéssel jutott a legjobb nyolc közé

Spanyolország hatalmas meglepetésre alulmaradt Marokkóval szemben. Portugália hétgólos meccsen ütötte ki a Svájciakat.

A marokkói válogatott története legnagyobb sikerét elérve a legjobb nyolc közé jutott a katari labdarúgó-világbajnokságon, mivel a keddi nyolcaddöntőben gól nélküli rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 3-0-ra legyőzte a spanyol együttest. Marokkó másodszor jutott el a nyolcaddöntőig, míg a spanyolok 2010-es világbajnoki címük óta nem kerültek a legjobb nyolc közé.

Tapogatózó játékkal és spanyol mezőnyfölénnyel indult a találkozó, Luis Enrique együttesének rövid passzokra épülő játéka azonban nem tudott mit kezdeni a jól tömörülő afrikai riválissal. Huszonöt percet kellett várni az európai együttes első ígéretes lehetőségeire, noha kaput akkor nem találtak a spanyolok. Ezt követően a marokkóiak átlövésből és fejesből is veszélyeztettek, a szünetig azonban nem esett gól.

Az egyébként sem túl magas iram a második játékrészre még inkább visszaesett, a spanyolok meddő labdabirtoklása a pálya közepén többször is huzamos füttyszót váltott ki a nézőtérről. Marokkó egyértelműen a biztos védekezést helyezte előtérbe, ellenfele pedig nem tudta helyzetekre váltani mezőnyfölényét: a második 45 perc legnagyobb lehetősége Álvaro Morata alapvonalról keresztbelőtt labdája, illetve egy kapu elé érintés nélkül beívelt szabadrúgás volt.

A vb során másodszor következhetett hosszabbítás, amelyben a spanyolok egyre inkább beszorították a fáradó marokkóiakat, akik előtt kontrából így is adódott esély a vezetés megszerzésére. Hiába igyekeztek döntésre vinni a továbbjutás kérdését a felek, Pablo Sarabia a 123. percben éles szögből a kapufát találta el, ezért a döntés a tizenegyesekre maradt.

Négy éve a spanyolok a nyolcaddöntőben tizenegyesekkel kaptak ki a házigazda oroszoktól, ezúttal pedig egy lövést sem tudtak értékesíteni. Így a története legnagyobb sikerét elérő Marokkó – Kamerun, Szenegál és Ghána után – negyedik afrikai csapatként jutott nyolc közé, elődjeihez hasonlóan rendes játékidőn túl.

Utolsóként Portugália jutott a legjobb nyolc közé a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután kedden este kiütéses, 6-1-es győzelmet aratott Svájc felett. Fernando Santos szövetségi kapitány Cristiano Ronaldo nélkül küldte pályára csapatát, sztárjátékosa helyén Goncalo Ramosszal, aki szenzációs játékkal mesterhármast ért el. A Benfica csatára a 17. percben bombagóllal szerzett vezetést, majd a második félidőben csapata harmadik és ötödik találatát szerezte. Mellette Pepe, Raphael Guerreiro és Rafael Leao volt eredményes. Előbbi a vb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett 39 évesen és 283 naposan, csak a kameruni Roger Milla előzi meg, aki 1994-ben 42 évesen és 39 naposan talált kapuba.

A svájci csapat az első kapott gól után végig alárendelt szerepet játszott a meccsen, melyen becsületgólját Manuel Akanji szerezte. A portugál együttes szombaton a spanyolokat kiejtő marokkói válogatottal csap össze a negyeddöntőben.


Eredmény, nyolcaddöntő:

Marokkó – Spanyolország 0-0 – tizenegyesekkel: 3-0

Al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 44 667 néző, v.: Fernando Rapallini (argentin)

Sárga lap: Száisz (90.), illetve Laporte (77.)

Marokkó:
Jásszina Bono – Asráf Hakimi, Nájef Aguerd (Dzsáváf el Jamik, 84.), Romain Száisz, Nusszáir Mazrauj (Jahja Attiát-allah, 82.) – Azzedine Unahi (Badr Benun, 120.), Szofjan Amrabat, Szelim Amallah (Valid Cseddira, 82.) – Hakim Zijecs, Jusszef En Nesziri (Abdelhamid Szabíri, 82.), Szofiane Bufal (Abde Ezzalzuli, 66.)
Szövetségi kapitány: Valíd Regragi (marokkói)

Spanyolország:
Unai Simón – Marcos Llorente, Rodri, Aymeric Laporte, Jordi Alba (Alejandro Balde, 98.) – Gavi (Carlos Soler, 63.), Sergio Busquets, Pedri – Ferran Torres (Nico Williams, 75.; Pablo Sarabia, 118.), Marco Asensio (Álvaro Morata, 63.), Dani Olmo (Ansu Fati, 98.)
Szövetségi kapitány: Luis Enrique Garcia (spanyol)

Tizenegyesek:

  • Szabíri volt az első rúgó, a bal alsó sarkot választotta, Simón a másik irányba vetődött (1-0).
  • A csereként percekkel korábban beállt Sarabia a bal kapufa tövét találata el.
  • Zijecs félmagasan középre lőtt, Simón balra ugrott (2-0).
  • Soler nem túl magabiztosan a bal alsó sarok felé lőtt, Bono könnyedén hárított.
  • A szintén a tizenegyesekre beküldött Benun jobbra célzott, Simón védett.
  • Busquets jobb alsó sarok felé tartó kísérletét Bono kiütötte.
  • Hakimi Panenka-féle tizenegyese alacsonyan hullott a kapu közepébe, Simón jobbra indult (3-0).

Eredmény, nyolcaddöntő:

Portugália – Svájc 6-1 (2-0)

Luszail, 83 720 néző, játékvezető: Cesar Arturo Ramos (mexikói)

Portugália:
Diogo Costa – Diogo Dalot, Pepe, Rúben Dias, Raphael Guerreiro – Bernardo Silva (Ruben Neves, 81.), William Carvalho, Otavio (Vitinha, 73.) – Bruno Fernandes (Rafael Leao, 87.), Goncalo Ramos (Ricardo Horta, 73.), Joao Félix (Cristiano Ronaldo, 73.)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos (portugál)

Svájc:
Yann Sommer – Edimilson Fernandes, Manuel Akanji, Fabian Schär (Eray Comert, a szünetben), Ricardo Rodriguez – Remo Freuler (Denis Zakaria, 54.), Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri, Djibril Sow (Haris Safarovic, 54.), Ruben Vargas (Noah Okafor, 66.) – Breel Embolo (Ardon Jashari, 89.)
Szövetségi kapitány: Murat Yakin (svájci)

Gólszerzők: Ramos (17., 51., 67.), Pepe (33.), Guerreiro (55.), Leao (92.), illetve Akanji (58.)

Sárga lap: Schär (43.), Comert (59.)

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.