Francia és angol öröm a vasárnapi nyolcaddöntőkben

Francia és angol öröm a vasárnapi nyolcaddöntőkben

Az egyenes kieséses szakasz második napján is papírforma-eredmények születtek a labdarúgó világbajnokságon, Angliát és a címvédő Franciaországot is láthatjuk a legjobb nyolc között.

A címvédő francia válogatott 3-1-re legyőzte a lengyel csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnapi első nyolcaddöntőjében. Már a kezdő sípszóval mérföldkőhöz érkezett Hugo Lloris: a hálóőr befogta az ugyancsak világbajnoki aranyérmes korábbi védőt, a 142 válogatott mérkőzéssel francia csúcstartó Lilian Thuramot, akinek fia, Marcus ott van a címvédő keretében és pályára is lépett. Esélyeshez méltó felfogással kezdték a találkozót a franciák, döntően a lengyel térfélen zajlott a játék, Wojciech Szczesny védésekkel és jó ütemű kijövetellel nyújtott biztos hátteret a lengyel védekezéshez. Húsz perc telt el, mire Robert Lewandowski révén először veszélyeztetni tudott a lengyel válogatott, ezt követően valamelyest kiegyenlítettebbé vált a játék képe. Francia részről elöl leginkább Kylian Mbappé volt aktív a bal szélen, miközben hátul Llorisnak és a védőknek is be kellett mutatniuk nagy mentéseket, Raphaël Varane például a gólvonalról tisztázott egy alkalommal. A szünet előtt mégis Franciaország szerzett vezetést: az ausztrálok elleni csoportmeccsen duplázó Giroud harmadszor talált be ezen a vb-n, 52. válogatottbeli góljával pedig lehagyta a nemzeti csapat örökrangsorának élén Thierry Henry-t.

A második játékrész is francia fölénnyel indult, sorra dolgozták ki a helyzeteket, és ezúttal is a játékrész derekán sikerült kijönnie a nyomásból a lengyel együttesnek. Éppen egy lengyel támadás után tudta növelni előnyét Franciaország Mbappé szép lövésével. A kétgólos előny megnyugtatta a címvédőt, a ráadás perceiben pedig Mbappé villant ismét, a katari tornán ötödször volt eredményes, összesen pedig már kilencedik vb-gólját szerezte a 23 esztendős támadó. A hosszabbításban a Mexikó ellen büntetőt hibázó Lewandowski próbálkozhatott kétszer is a tizenegyespontról, másodikra pedig sikerült betalálnia a válogatottsági rekordját ünneplő Lloris kapujába.

Az angol válogatott vasárnap este szintén magabiztosan, 3-0-ra győzte le Szenegál legjobbjait. Az első percek tapogatózó futballja után az angolok vették át az irányítást és állandósították jelenlétüket a szenegáliak térfelén. Kane-ék elsősorban a szélekről próbáltak építkezni, az első negyedórában viszont nem jutottak el komoly helyzetig. Gareth Southgate szövetségi kapitány együttese ezt követően némileg váratlanul vezetést szerzett, amely után egyértelműen riválisa fölé nőtt, és a játékrész utolsó pillanataiban – Harry Kane válogatottbeli 52. góljával – egy gyors kontra végén megduplázta előnyét.

A fordulást követően hármat cserélt a szenegáli kapitány, a csapat pedig igyekezett nyíltabban játszani, de ezzel nem lett veszélyesebb az angol kapura, a védekezése viszont fellazult, amit alig tíz perc után Saka kihasznált. A harmadik gól után már nem maradt izgalom a mérkőzésben, Anglia nagyon könnyedén nyerte meg a mérkőzést és jutott be a legjobb nyolc közé.

A két vasárnapi győztes egymás ellen játszik a négy közé jutásért, azaz Franciaország-Anglia meccsre kerül sor jövő szombaton.


Eredmény, nyolcaddöntő:

Franciaország – Lengyelország 3-1 (1-0)

Doha, al-Tumama Stadion, 40 989 néző, játékvezető: Jesús Valenzuela Sáez (venezuelai)

Franciaország:
Hugo Lloris – Jules Koundé (Axel Disasi, 92.), Raphaël Varane, Dayot Upamecano, Theo Hernández – Aurélien Tchouaméni (Youssouf Fofana, 66.), Adrien Rabiot – Ousmane Dembélé (Kingsley Coman, 76.), Antoine Griezmann, Kylian Mbappé – Olivier Giroud (Marcus Thuram, 76.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps (francia)

Lengyelország:
Wojciech Szczesny – Matty Cash, Kamil Glik, Jakub Kiwior (Jan Bednarek, 86.), Bartosz Bereszynski – Grzegorz Krychowiak (Krystian Bielik, 71.) – Jakub Kaminski (Nicola Zalewski, 71.), Piotr Zielinski, Damian Szymanski (Arkadiusz Milik, 64.), Przemyslaw Frankowski (Kamil Grosicki, 87.) – Robert Lewandowski
Szövetségi kapitány: Czesław Michniewicz (lengyel)

Gólszerzők: Giroud (44.), Mbappé (74., 91.), illetve Lewandowski (99. – tizenegyesből)

Sárga lap: Tchouaméni (31.), illetve Bereszynski (47.), Cash (88.)


Eredmény, nyolcaddöntő:

Anglia – Szenegál 3-0 (2-0)

Al-Hor, 65 985 néző, játékvezető: Ivan Barton (salvadori)

Anglia:
Jordan Pickford – Kyle Walker, John Stones (Eric Dier, 76.), Harry Maguire, Luke Shaw – Jordan Henderson (Kalvin Phillips, 82.), Declan Rice, Jude Bellingham (Mason Mount, 76.) – Bukayo Saka (Marcus Rashford, 65.), Harry Kane, Phil Foden (Jack Grealish, 65.)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate (angol)

Szenegál:
Edouard Mendy – Youssouf Sabaly, Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo, Ismail Jakobs (Fode Ballo-Toure, 84.) – Ismaila Sarr (Krépin Diatta, a szünetben), Nampalys Mendy, Pathe Ciss (Idrissa Gana Gueye, a szünetben), Krepin Diatta – Iliman Ndiaye (Bamba Dieng, a szünetben) – Boulaye Dia (Famara Diedhiou, 72.)
Szövetségi kapitány: Aliou Cissé (szenegáli)

Gólszerzők: Henderson (39.), Kane (45+2.), Saka (57.)

Sárga lap: Koulibaly (76.)

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.