Kamerun hiába győzte le a brazilokat, Svájc lett a másik továbbjutó

Kamerun hiába győzte le a brazilokat, Svájc lett a másik továbbjutó

A csoport rangadóján Svájc felülmúlta Szerbiát, így a Kameruntól meglepetésre vereséget szenvedő Brazília mögött az alpesi ország válogatottja kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe.

A brazil válogatott 1-0-ra kikapott a kameruni csapattól pénteken a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának harmadik fordulójában, de így is csoportgyőztesként jutott nyolcaddöntőbe. Az afrikai csapat a győzelem sikere ellenére búcsúzott. Az első félidőben a brazilok irányítottak, azonban túl nagy veszélyt nem jelentettek a kameruni kapura, amelyben Epassy magabiztos volt. A félidő slusszpoénja lehetett volna, ha az addig támadásban semmit nem mutató afrikai ellenfél vezetést szerez, de Mbeumo fejesét Ederson bravúrral mentette.

A második félidő elején Kamerun kezdeményezett, de Brazília gyorsan visszavette az irányítást, és Epassynak már védenie is kellett a dél-amerikai próbálkozásoknál. A folytatásban cserékkel próbálták frissíteni játékukat a brazilok, de a csapat teljesítményében ez nem hozott pozitív változást. A hajrában viszont többször találták meg egymást labdával üres területen, de a befejezésekig így is csak ritkán jutottak el, mert az utolsó passzokból hiányzott a határozottság és a kreativitás. Amikor meg tényleg lövésig jutottak, pontatlanok voltak. Az első félidőhöz hasonlóan a második végén is jött egy veszélyes kameruni fejes, de ebből gól született. A Találatot szerző Aboubakar a gólöröm közben levette a mezét, amiért második sárga lappal kiállították.

A csoport rangadóján Svájc 3-2-re legyőzte a Szerbiát, és másodikként továbbjutott a kvartettből. A svájciak már az első percben kihagytak három hatalmas helyzetet, amire a szerbek az első tíz perc végén kapufával válaszoltak. Nyílt sisakos küzdelmet vívtak a felek, a középpályákat szinte minden esetben azonnal átjátszották: az első találatot Shaqiri vitte be húsz perc után, de a győzelmi kényszerben játszó szerbek gyorsan fordítani tudtak. Embolo azonban a félidő hajrájában egalizált.

A fordulást követően újra Svájc szerzett vezetést, majd Embolo nagy helyzetben kapu fölé lőtt. A több cserejátékost is bevető a szerbek vették át az irányítást, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott. A hajrára mindkét együttes lendülete alábbhagyott, a vereséget egyre nehezebben viselő szerbek elsősorban a sárga lapok gyűjtésében jeleskedtek. A ráadásban több tömegjelenet is kialakult a pályán, az utolsó fél óra leginkább ezekről maradt emlékezetes.

A nyolcaddöntőben Brazília Dél-Korea ellen lép pályára, Svájcnak pedig Portugália lesz az ellenfele.


H csoport, 3. forduló:

Kamerun – Brazília 1-0 (0-0)

Luszail, 85 986 néző, játékvezető: Ismail Elfath (amerikai)

Kamerun:
Devis Epassy – Collins Fai, Christopher Wooh, Enzo Ebosse, Nouhou Tolo – André-Frank Zambo Anguissa, Pierre Kunde (Olivier Ntcham, 68.) – Bryan Mbeumo (Karl Toko Ekambi, 64.), Eric-Maxim Choupo-Moting, Moumi Ngamaleu (Jerome Ngom Mbekeli, 86.) – Vincent Aboubakar
Szövetségi kapitány: Rigobert Song (kameruni)

Brazília:
Ederson – Dani Alves, Eder Militao, Bremer, Alex Telles (Marquinhos, 54.) – Fabinho – Antony (Raphinha, 79.), Fred (Bruno Guimaraes, 54.), Rodrygo (Everton Ribeiro, 54.), Gabriel Martinelli – Gabriel Jesus (Pedro, 64.)
Szövetségi kapitány: Tite

Gólszerző: Aboubakar (92.)

Sárga lap: Tolo (6.), Kunde (28.), Fai (32.), Aboubakar (81., 92.), illetve Eder Militao (7.), Bruno Guimaraes (85.)

Piros lap: Aboubakar (92.)


G csoport, 3. (utolsó) forduló:

Szerbia – Svájc 2-3 (2-2)

Doha, 974 Stadion, 41 378 néző, játékvezető: Fernando Rapallini (argentin)

Szerbia:
Vanja Milinkovic-Savic – Nikola Milenkovic, Milos Veljkovic (Nemanja Gudelj, 55.), Strahinja Pavlovic – Andrija Zivkovic (Nemanja Radonjic, 78.), Sasa Lukic, Sergej Milinkovic-Savic (Nemanja Maksimovic, 68.), Dusan Tadic (Filip Djuricic, 78.), Filip Kostic – Aleksandar Mitrovic, Dusan Vlahovic (Luka Jovic, 55.)
Szövetségi kapitány: Dragan Stojković (szerb)

Svájc:
Gregor Kobel – Silvan Widmer, Manuel Akanji, Fabian Schär, Ricardo Rodriguez – Granit Xhaka, Remo Freuler – Xherdan Shaqiri (Denis Zakaria, 69.), Djibril Sow (Edimilson Fernandes, 69.), Ruben Vargas (Christian Fassnacht, 83.) – Breel Embolo (Noah Okafor, 96.)
Szövetségi kapitány: Murat Yakin (svájci)

Gólszerzők: A. Mitrovic (26.), Vlahovic (35.), illetve Shaqiri (20.), Embolo (44.), Freuler (48.)

Sárga lap: S. Milinkovic-Savic (47.), Pavlovic (56.), Rajkovic (66.), Gudelj (81.), A. Mitrovic (82.), Milenkovic (95.), Lukic (100.), illetve Widmer (15.), Vargas (34.), Xhaka (95.), Schär (99.)

A tatai Kollár Zsuzsanna egyetlen magyar nőként futhatott az olimpiai lánggal a párizsi ötkarikás játékok előtt. Az év egyik legfontosabb sporteseménye július 26-án kezdődik a francia fővárosban.

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.