Kamerun hiába győzte le a brazilokat, Svájc lett a másik továbbjutó

Kamerun hiába győzte le a brazilokat, Svájc lett a másik továbbjutó

A csoport rangadóján Svájc felülmúlta Szerbiát, így a Kameruntól meglepetésre vereséget szenvedő Brazília mögött az alpesi ország válogatottja kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe.

A brazil válogatott 1-0-ra kikapott a kameruni csapattól pénteken a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának harmadik fordulójában, de így is csoportgyőztesként jutott nyolcaddöntőbe. Az afrikai csapat a győzelem sikere ellenére búcsúzott. Az első félidőben a brazilok irányítottak, azonban túl nagy veszélyt nem jelentettek a kameruni kapura, amelyben Epassy magabiztos volt. A félidő slusszpoénja lehetett volna, ha az addig támadásban semmit nem mutató afrikai ellenfél vezetést szerez, de Mbeumo fejesét Ederson bravúrral mentette.

A második félidő elején Kamerun kezdeményezett, de Brazília gyorsan visszavette az irányítást, és Epassynak már védenie is kellett a dél-amerikai próbálkozásoknál. A folytatásban cserékkel próbálták frissíteni játékukat a brazilok, de a csapat teljesítményében ez nem hozott pozitív változást. A hajrában viszont többször találták meg egymást labdával üres területen, de a befejezésekig így is csak ritkán jutottak el, mert az utolsó passzokból hiányzott a határozottság és a kreativitás. Amikor meg tényleg lövésig jutottak, pontatlanok voltak. Az első félidőhöz hasonlóan a második végén is jött egy veszélyes kameruni fejes, de ebből gól született. A Találatot szerző Aboubakar a gólöröm közben levette a mezét, amiért második sárga lappal kiállították.

A csoport rangadóján Svájc 3-2-re legyőzte a Szerbiát, és másodikként továbbjutott a kvartettből. A svájciak már az első percben kihagytak három hatalmas helyzetet, amire a szerbek az első tíz perc végén kapufával válaszoltak. Nyílt sisakos küzdelmet vívtak a felek, a középpályákat szinte minden esetben azonnal átjátszották: az első találatot Shaqiri vitte be húsz perc után, de a győzelmi kényszerben játszó szerbek gyorsan fordítani tudtak. Embolo azonban a félidő hajrájában egalizált.

A fordulást követően újra Svájc szerzett vezetést, majd Embolo nagy helyzetben kapu fölé lőtt. A több cserejátékost is bevető a szerbek vették át az irányítást, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott. A hajrára mindkét együttes lendülete alábbhagyott, a vereséget egyre nehezebben viselő szerbek elsősorban a sárga lapok gyűjtésében jeleskedtek. A ráadásban több tömegjelenet is kialakult a pályán, az utolsó fél óra leginkább ezekről maradt emlékezetes.

A nyolcaddöntőben Brazília Dél-Korea ellen lép pályára, Svájcnak pedig Portugália lesz az ellenfele.


H csoport, 3. forduló:

Kamerun – Brazília 1-0 (0-0)

Luszail, 85 986 néző, játékvezető: Ismail Elfath (amerikai)

Kamerun:
Devis Epassy – Collins Fai, Christopher Wooh, Enzo Ebosse, Nouhou Tolo – André-Frank Zambo Anguissa, Pierre Kunde (Olivier Ntcham, 68.) – Bryan Mbeumo (Karl Toko Ekambi, 64.), Eric-Maxim Choupo-Moting, Moumi Ngamaleu (Jerome Ngom Mbekeli, 86.) – Vincent Aboubakar
Szövetségi kapitány: Rigobert Song (kameruni)

Brazília:
Ederson – Dani Alves, Eder Militao, Bremer, Alex Telles (Marquinhos, 54.) – Fabinho – Antony (Raphinha, 79.), Fred (Bruno Guimaraes, 54.), Rodrygo (Everton Ribeiro, 54.), Gabriel Martinelli – Gabriel Jesus (Pedro, 64.)
Szövetségi kapitány: Tite

Gólszerző: Aboubakar (92.)

Sárga lap: Tolo (6.), Kunde (28.), Fai (32.), Aboubakar (81., 92.), illetve Eder Militao (7.), Bruno Guimaraes (85.)

Piros lap: Aboubakar (92.)


G csoport, 3. (utolsó) forduló:

Szerbia – Svájc 2-3 (2-2)

Doha, 974 Stadion, 41 378 néző, játékvezető: Fernando Rapallini (argentin)

Szerbia:
Vanja Milinkovic-Savic – Nikola Milenkovic, Milos Veljkovic (Nemanja Gudelj, 55.), Strahinja Pavlovic – Andrija Zivkovic (Nemanja Radonjic, 78.), Sasa Lukic, Sergej Milinkovic-Savic (Nemanja Maksimovic, 68.), Dusan Tadic (Filip Djuricic, 78.), Filip Kostic – Aleksandar Mitrovic, Dusan Vlahovic (Luka Jovic, 55.)
Szövetségi kapitány: Dragan Stojković (szerb)

Svájc:
Gregor Kobel – Silvan Widmer, Manuel Akanji, Fabian Schär, Ricardo Rodriguez – Granit Xhaka, Remo Freuler – Xherdan Shaqiri (Denis Zakaria, 69.), Djibril Sow (Edimilson Fernandes, 69.), Ruben Vargas (Christian Fassnacht, 83.) – Breel Embolo (Noah Okafor, 96.)
Szövetségi kapitány: Murat Yakin (svájci)

Gólszerzők: A. Mitrovic (26.), Vlahovic (35.), illetve Shaqiri (20.), Embolo (44.), Freuler (48.)

Sárga lap: S. Milinkovic-Savic (47.), Pavlovic (56.), Rajkovic (66.), Gudelj (81.), A. Mitrovic (82.), Milenkovic (95.), Lukic (100.), illetve Widmer (15.), Vargas (34.), Xhaka (95.), Schär (99.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.