Hiába nyert Németország, az újabb japán bravúr továbbjutást ért

Hiába nyert Németország, az újabb japán bravúr továbbjutást ért

Japán nagy meglepetésre legyőzte Spanyolországot a vb-n. A németek hiába nyertek egy jó meccsen Costa Rica ellen, lemaradtak a nyolcaddöntőről.

A japán csapat nagy meglepetésre 2-1-re legyőzte a spanyol válogatottat a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának záró fordulójában, így előbbiek csoportelsőként, utóbbiak csoportmásodikként jutottak a nyolcaddöntőbe. Nyomasztó spanyol mezőnyfölényt hozott az első félidő, amelyen gyorsan vezetést szerzett az európai együttes. A japánok hátrányban sem jöttek ki a biztos fedezékből, továbbra is védőfalat vontak a térfelük közepén: öt védőjük előtt négy középpályás szerepelt, elsősorban védekezési feladattal. A spanyolok szorgosan járatták a labdát, de azzal sokszor akkor sem indultak kontrára, amikor véletlenül kinyílt volna előttük a terület. Inkább forgatták az oldalakat, esetleg hátrafelé játszottak, így viszont minimális veszélyt jelentettek ellenfelük kapujára. A gólszerző Moratának akadt még egy lövése, illetve Azpilicueta felfutásaiban volt spiritusz.

A második játékrész félidő elején a japánok váratlanul és gyorsan, három perc alatt fordítottak cserejátékosaik hathatós közreműködésével, majd folytatódott az első félidő meddő spanyol mezőnyfölénye. Luis Enrique friss spanyol támadókat vetett be, de a hajráig nem volt benne a csapata játékában a gól, akkor pedig hiába akadtak lehetőségeik, azokból nem sikerült egyenlíteniük.

A csoport másik találkozóján a német válogatott 4-2-re kerekedett Costa Rica fölé, de a másik mérkőzésen eredményeinek alakulása miatt csupán a kvartett harmadik helyén zárt, így búcsúzott a vb-től. A találkozó több szempontból is történelmi volt, hiszen első alkalommal dirigált női játékvezetői hármas. A németek kapusa, Manuel Neuer a 19. világbajnoki meccsén lépett pályára, ezzel a hálóőrök között az örökrangsor élére ugrott.

A németek szinte végig egykapuzták az első félidőt, de igazán csak egy akciót tudtak hibátlanul végigvinni a tíz emberrel védekező rivális ellen, ezt pedig Serge Gnabry révén gólra is váltották. Costa Rica a félidő utolsó pillanataiban kis híján egyenlített, amikor Niklas Süle és Antonio Rüdiger közösen hozták helyzetbe Keysher Fullert, aki azonban elrontotta a ziccert.

A fordulás után néhány perc játékot követően az addig csendesebb szurkolók felhördültek, mert kiderült, Japán a másik mérkőzésen fordított a spanyolok ellen, ami azt jelentette, hogy a németeknek minél több gólt kellene szerezniük, míg Costa Rica előtt felcsillant a továbbjutás reménye egy esetleges győzelemmel. Ennek megfelelően az európai gárda nagy erőkkel kezdtek rohamozni, de Costa Rica egy remek támadás végén egyenlített, nagyon nehéz helyzetbe sodorva ezzel ellenfelét.

A németek mindent egy lapra téve kezdtek el rohamozni, Jamal Musiala öt percen belül kétszer is kapufát lőtt. Ezt követően Costa Rica egy pontrúgás után előnybe került, de nem örülhettek sokáig annak, hogy továbbjutásra állnak, Kai Havertz ugyanis gyorsan egyenlített. Újabb néhány perc elteltével Niclas Füllkrug ziccerét Keylor Navas a torna talán legnagyobb védésével hárította. A németek ugyanakkor a hajrában teljesítették az elvártakat, Havertz és Füllkrug góljaival 4-2-re nyertek, de nem ünnepelhettek, mert a másik meccsen elmaradt a spanyol egyenlítés. Németország így 2018 után másodszor is elbúcsúzott a csoportkör után.


E csoport, 3. forduló:

Japán – Spanyolország 2-1 (0-1)

Al-Rajjan, Halifa Stadion, 44 851 néző, játékvezető: Victor Gomes (dél-afrikai)

Japán:
Gonda Suicsi – Ito Junya, Itakura Ku, Josida Maja, Tanigucsi Sogi, Nagatomi Juto (Mitoma Karu, a szünetben) – Kubo Takefusa (Doan Ricu, a szünetben), Tanaka Ao (Endo Vataru, 87.), Morita Hidemasza, Kamada Dajcsi (Tomijasu Takehiro, 68.) – Maeda Dajzen (Aszano Takuma, 62.)
Szövetségi kapitány: Morijaszu Hadzsime (japán)

Spanyolország:
Unai Simon - Cesar Azpilicueta (Dani Carvajal, a szünetben), Pau Torres, Rodri, Alejandro Balde (Jordi Alba, 68.) – Gavi (Ansu Fati, 68.), Sergio Busquets, Pedri – Nico Williams (Ferran Torres, 57.), Álvaro Morata (Marco Asensio, 57.), Dani Olmo
Szövetségi kapitány: Luis Enrique Garcia (spanyol)

Gólszerzők: Doan (48.), Tanaka (51.), illetve Morata (11.)

Sárga lap: Itakura (39.), Tanigucsi (44.), Josida (45.)


E csoport, 3. forduló:

Costa Rica – Németország 2-4 (0-1)

Al-Hor, 67 054 néző, játékvezető: Stéphanie Frappart (francia)

Costa Rica:
Keylor Navas – Keysher Fuller (Jewison Bennette, 74.), Oscar Duarte, Kendall Waston, Juan Pablo Vargas, Bryan Oviedo (Anthony Contreras, 93.) – Brandon Aguilera (Youstin Salas, a szünetben), Celso Borges, Yeltsin Tejeda (Roan Wilson, 93.), Joel Campbell – Johan Venegas (Ronald Matarrita, 74.)
Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez (kolumbia)

Németország:
Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Niklas Süle (Matthias Ginter, 93.), Antonio Rüdiger, David Raum (Mario Götze, 67.) – Leon Goretzka (Lukas Klostermann, a szünetben), Ilkay Gündogan (Niclas Füllkrug, 55.) – Jamal Musiala, Leroy Sané, Serge Gnabry – Thomas Müller (Kai Havertz, 66.)
Szövetségi kapitány: Hansi Flick (német)

Gólszerzők: Tejeda (58.), Borges (70.), illetve Gnabry (10.), Havertz (73., 84.), Füllkrug (89.)

Sárga lap: Duarte (77.)

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.