Szenegál győzött, és Hollandia mögött továbbjutott

Szenegál győzött, és Hollandia mögött továbbjutott

A hollandok papírforma győzelmet arattak a házigazda ellen. Az A csoport sorsdöntő rangadóján az Ecuadort legyőző Szenegál örülhetett.

Hollandia a papírformának megfelelően 2-0-ra legyőzte kedden a házigazda katari együttest, így első helyen jutott tovább a nyolcaddöntőbe a labdarúgó-világbajnokság A csoportjából. A találkozó nagy holland fölénnyel indult. Louis van Gaal szövetségi kapitány tanítványai az első negyedórában kapujukhoz szegezték a házigazdákat, gólt azonban nem tudtak szerezni. A hazaiak ezt követően kicsit bátrabbá váltak, és egy-két labdaszerzés után igyekeztek eljutni a holland kapuig, nagy helyzetet ugyanakkor nem tudtak kialakítani, a hollandok pedig a félidő közepén az első két meccsen egyaránt betaláló Cody Gakpo révén megszerezték a vezetést. A szünetig a hollandok nem erőltették a támadásokat, Katar pedig mindent megtett, de képtelen volt veszélyt teremteni a rivális kapujánál.

A második játékrész elején Frenkie de Jong révén növelte előnyét a holland nemzeti együttes, mely a folytatásban takarékoskodott az energiáival, kevés helyzetet alakított ki, és csak egy kapufáig és egy meg nem adott gólig jutott. A katariak igyekeztek nagyobb hangsúlyt fektetni a támadásokra, de igazán komoly helyzetig nem jutottak, így pont nélkül búcsúztak a hazai világeseménytől.

A csoport másik találkozóján Szenegál válogatottja 2-1-re legyőzte az ecuadori csapatot, ennek köszönhetően a második helyen továbbjutott. A mérkőzés kezdetétől érződött, hogy az afrikai együttes játszik győzelmi kényszerben a továbbjutást illetően, ennek megfelelően támadólag lépett fel, az első helyzetére pedig alig négy percet kellett várni. Habár Szenegál sokat próbálkozott lövésekkel, ezek nagyrészt veszélytelenek voltak, fölénye pedig meddőnek bizonyult az elsősorban a számára kedvező döntetlen őrzésére berendezkedő Ecuadorral szemben. A játékrész hajrájában mégis vezetést szerzett az Afrika-bajnok, mert egy buta szabálytalanság miatt megítélt büntetőt Sarr értékesítette.

A második félidőben Szenegál kissé visszaállt, a letámadó Ecuador átvette az irányítást. Az átütőerő hiányzott a dél-amerikaiak játékából, így helyzet nélkül teltek a percek, mígnem egy szögletből váratlanul egyenlített Ecuador. Ugyanakkor túl sokáig nem örülhettek a szurkolóik, hiszen Szenegál két perccel később visszavette a vezetést, így ugyanaz a játék folytatódhatott: Ecuador elképzelés és lendület nélkül támadott, miközben a szórványos szenegáli akciók jóval veszélyesebbek voltak. A hajrában sem tudta igazán beszorítani ellenfelét a dél-amerikai csapat, amely így nem tudott egyenlíteni és búcsúzni kényszerült a vb-től.


A csoport, 3. forduló:

Hollandia – Katar 2-0 (1-0)

Al-Hor, 66 784 néző, játékvezető: Bakary Gassama (gambiai)

Hollandia:
Andries Noppert – Jurriën Timber, Virgil van Dijk, Nathan Aké – Denzel Dumfries, Marten de Roon (Teun Koopmeiners 82.), Frenkie de Jong (Kenneth Taylor 86.), Daley Blind – Davy Klaassen (Steven Berghuis 66.) – Cody Gakpo (Wout Weghorst 82.), Memphis Depay (Vincent Janssen 66.)
Szövetségi kapitány: Louis Van Gaal (holland)

Katar:
Mesaal Barsam – Iszmail Mohammad (Muszab Hoder 85.), Pedro Miguel, Bualem Huhi, Abdelkarim Hasszan, Homam Ahmed – Abdulaziz Hatem (Ahmed Alaeldin 85.), Asszim Madibo (Karim Budiaf 64.), Hasszan al-Hajdosz (Ali Aszadalla 64.) – Almoez Ali (Mohamed Muntari 64.), Akram Afif
Szövetségi kapitány: Felix Sanchez (spanyol)

Gól: Gakpo (26.), de Jong (49.)

Sárga lap: Ake (52.)


A csoport, 3. forduló:

Ecuador – Szenegál 1-2 (0-1)

Al-Rajjan, Halifa Stadion, 44 569 néző, játékvezető: Clément Turpin (francia)

Ecuador:
Hernan Galindez – Angelo Preciado (Jackson Porozo, 85.), Felix Torres, Piero Hincapie, Pervis Estupinan – Alan Franco (Jeremy Sarmiento, a szünetben), Carlos Gruezo (José Cifuentes, a szünetben), Moises Caicedo – Gonzalo Plata, Michael Estrada (Djorkaeff Reasco, a szünetben), Enner Valencia
Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro (argentin)

Szenegál:
Edouard Mendy – Youssouf Sabaly, Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo, Ismail Jakobs – Idrissa Gana Gueye, Pathe Ciss (Nampalys Mendy, 74.), Pape Gueye – Iliman Ndiaye (Bamba Dieng, 74.), Boulaye Dia (Pape Abou Cissé, 95.), Ismaila Sarr
Szövetségi kapitány: Aliou Cissé (szenegáli)

Gólszerzők: Caicedo (68.), illetve Sarr (44. – tizenegyesből, 11-esből), Koulibaly (70.)

Sárga lap: I. Gueye (66.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.