A meggyőző angolok és a rangadót nyerő amerikaiak folytathatják a tornát

A meggyőző angolok és a rangadót nyerő amerikaiak folytathatják a tornát

Pikánsnak ígérkező meccsen döntött a továbbjutásról az Amerikai Egyesült Államok és Irán párharca. Az Anglia-Wales brit rangadón érvényesült a papírforma.

Az angol válogatott könnyedén háromgólos győzelmet aratott a walesi csapat felett a világbajnokság keddi játéknapján, így elsőként jutott tovább a B csoportból, míg riválisa a kvartett sereghajtójaként zárt. Habár a háromoroszlános gárda volt biztonságos helyzetben a továbbjutást illetően, mégis hatalmas mezőnyfölényben futballozott. A győzelmi kényszerben lévő walesi gárda szinte csak másodpercekre volt képes megtartani labdát, így el sem jutott a rivális kapujáig. Bár a félidő finisében fokozódott az angol nyomás, de a négy éve elődöntős, tavaly Eb-döntős alakulat nem tudott vezetéshez jutni.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, és csak idő kérdése volt az angol találat megszületése. Erre Rashfordnak köszönhetően csupán öt perc kellett várni a folytatásban, ráadásul két perccel később Foden végleg eldöntötte a három pont és a továbbjutás sorsát. A hitehagyott walesi együttes a kiesésbe beletörődve futballozott a szigetországi rangadón, az angolok kedvükre dolgozták ki az újabb és újabb helyzeteket. Ezek közül a második gólját szerző Rashford használt ki egyet. A 3-0 arányú végeredmény a walesi válogatottra nézve volt hízelgő.

Anglia mellett az Amerikai Egyesült Államok válogatottja jutott tovább a B jelű négyesből, miután kedden este kiélezett csata végén, 1-0-ra legyőzte Irán csapatát. A két ország közötti feszült politikai helyzet ellenére a játékosok a himnuszok után barátságosan pacsiztak egymással, és a mérkőzés során is végig sportszerűen futballoztak a felek.

Az első játékrészben szinte végig az amerikai gárda irányított, komoly labdabirtoklási fölényben játszott, ugyanakkor helyzetekig sokáig nem tudott eljutni az irániak rendkívül fegyelmezett és jól záró védekezése miatt. A félidő hajrájában aztán egy szép támadás végén Christian Pulisic révén megszerezték a vezetést az amerikaiak, így előnnyel mehettek pihenni. A térfélcserét követően Irán igyekezett bátrabban, nyíltabban futballozni, ám a második félidő első felében is a tengerentúliak játszottak meggyőzőbben. Az idő múlásával Gregg Berhalter tanítványai fáradni látszottak, teljesen átengedték a területet riválisuknak, akik többször közel kerültek az egyenlítéshez, ám minden helyzetüket kihagyták, az utolsó pillanatokban pedig hiába reklamáltak büntetőt, így 1-0-ra kikaptak, és ezzel búcsúzniuk kellett a világbajnokságtól.


B csoport, 3. forduló:

Wales – Anglia 0-3 (0-0)

Al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 44 297 néző, játékvezető: Slavko Vincic (szerb)

Wales:
Danny Ward – Neco Williams (Connor Roberts, 36.), Chris Mepham, Joe Rodon, Ben Davies (Joe Morrell, 59.) – Ethan Ampadu, Joe Allen (Rubin Colwill, 81.) – Gareth Bale (Brennan Johnson, a szünetben), Aaron Ramsey, Dan James (Harry Wilson, 77.) – Kieffer Moore
Szövetségi kapitány: Rob Page (walesi)

Anglia:
Jordan Pickford – Kyle Walker (Trent Alexander-Arnold, 57.), John Stones, Harry Maguire, Luke Shaw (Kieran Trippier, 65.) - Jordan Henderson, Declan Rice (Kalvin Phillips, 57.) – Marcus Rashford (Jack Grealish, 75.), Jude Bellingham, Phil Foden – Harry Kane (Callum Wilson, 57.)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate (angol)

Gólszerzők: Rashford (50., 68.), Foden (52.)

Sárga lap: James (29.), Ramsey (61.)


B csoport, 3. forduló:

Irán – Egyesült Államok 0-1 (0-1)

Doha (al-Tumama Stadion), 42 127 néző, játékvezető: Mateu Lahoz (spanyol)

Irán:
Alireza Bejranvand – Ramin Rezajan, Madzsid Hosszeini, Morteza Puraligandzsi, Milad Mohammadi (Ali Karimi, 45+2.) – Szaed Ezatolahi – Ahmad Nurollahi (Mehdi Torabi, 71.), Ehszan Hadzsafi (Abolfazl Dzsalali, 71.) – Ali Golizadeh (Karim Anszarifard, 77.), Sardar Azmun (Saman Goddosz, a szünetben), Mehdi Taremi
Szövetségi kapitány: Dragan Skocic (horvát)

Egyesült Államok:
Matt Turner – Sergino Dest (Shaquell Moore, 82.), Cameron Carter-Vickers, Tim Ream, Antonee Robinson – Tyler Adams – Weston McKennie (Kellyn Acosta, 65.), Yunus Musah – Tim Weah (Walker Zimmerman, 82.), Joshua Sargent (Haji Wright, 77.), Christian Pulisic (Brenden Aaronson, a szünetben)
Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter (amerikai)

Gólszerző: Pulisic (38.)

Sárga lap: Hosszeini (77.), Hosszein Kanaanizadegan (84., a kispadon), Dzsalali (96.), illetve Adams (43.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.