Brazília és Portugália is továbbjutott

Brazília és Portugália is továbbjutott

Szerbia hatgólos meccsen döntetlenezett Kamerunnal, Ghána ötgólos mérkőzést nyert meg Dél-Korea ellen. A brazilok a svájciakat, a portugálok a második meccsükön is gyengén játszó uruguayiakat fektették két vállra.

A szerb válogatott 3-1-re is vezetett, végül azonban 3-3-as döntetlent játszott Kamerunnal hétfőn, a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának második fordulójában. Szerbia kezdte jobban a találkozót, Mitrovic előbb szép egyéni megoldás után kapufát lőtt, majd nem sokkal később ordító helyzetben a kapu mellé bombázott. A folytatásban is a szerbek irányítottak, több ígéretes támadást is vezetett, mégis félóra után egy szögletet követően Kamerun szerzett vezetés. A gól megfogta az európai csapatot, kevesebb átütő erővel támadott, és a félidő hajrájában majdnem megduplázta előnyét az afrikai csapat. Ám a helyzet kimaradt, Szerbia pedig a ráadásban két védelmi hibát kihasználva fordított.

A szerbek a szünet után ott folytatták, ahol negyedórával korábban abbahagyták, uralták a pályát és egy szépségdíjas találattal gyorsan kettőre növelték előnyüket. Ekkor szinte biztosnak tűnt a szerbek sikere, a kameruni kapitány azonban az 55. percben pályára küldte Vincent Aboubakart, akinek két jó ütemű kiugrása két kameruni gólt eredményezett. A találkozó hátralévő részében is teljesen nyílt volt a mérkőzés, mindkét fél előtt adódtak lehetőségek, de gólt már egyik sem szerzett.

Ghána fordulatos és izgalmas mérkőzésen 3-2-re legyőzte a dél-koreai válogatottat a H csoportban. A kezdés a mozgékony ázsiai csapaté volt, akik beindulásokkal, helyváltoztatásokkal adtak sok munkát a ghánaiaknak. Utóbbiak azonban rendre szereltek, blokkoltak, a közelharcokban pedig érvényre juttatták fizikai felépítésükből adódó fölényüket, így az ellenfél mezőnyfölénye nem párosult helyzetekkel. A 24. percben váratlanul az afrikai csapat szerzett vezetést, amellyel megtörte riválisa addigi lendületét. Nemcsak az eredmény, a játék képe is változott, Ghána pedig ezt kihasználva átvette a kezdeményezést, majd növelte előnyét. A szünetig feltámadt a dél-koreai csapat, de erejéből mindössze két felvillanásra futotta.

A fordulás követően az ázsiaiak azonnal rohamra indultak, majd bő tíz perc elteltével Cso duplájával három perc alatt egyenlítettek. A koncentrációjukat elvesztett ghánaiak azonban időben kapcsoltak, játékuk ismét zártabbá és fegyelmezettebbé vált, a 68. percben pedig visszavették a vezetést. Az izgalmas végjátékban az ázsiai csapat mindent egy lapra feltéve támadott, egyenlítési lehetőségei is bőven adódtak, különösen beívelésekből veszélyeztetett, de újabb gólt már nem tudott szerezni, így egy pontjával nehéz helyzetben várja a csoport zárófordulóját.

A brazil válogatott Svájc 1-0-s legyőzésével már a csoportkör második fordulójában, hétfőn biztosította továbbjutását a G jelű négyesből. A felek négy éve is találkoztak a csoportkörben, akkor 1-1-es döntetlennel zárult a mérkőzésük. Ezúttal mindkét együttes győzelemmel rajtolt, így három ponttal a zsebükben és a továbbjutás kiharcolásának esélyével léptek pályára. Az összecsapás első félidejében a sérült Neymar nélkül pályára lépő brazilok játszottak mezőnyfölényben, de ezt csupán néhány kisebb helyzetre tudták váltani a stabil védekezést előtérbe helyező svájciakkal szemben. A szünet előtti legérdekesebb pillanatokat a stadion világításának néhány másodperces lekapcsolása szolgáltatta.

A második játékrészben sem váltott intenzívebbre az iram, a 64. percben Vinícius Jr. találta a kapuba, ám mivel a támadás során korábban les volt, így nem adták meg a találatot. A gól viszont felrázta az ötszörös vb-aranyérmes brazil válogatottat, amely a hajrában egyértelműen ellenfele fölé kerekedett, majd Casemiro révén a győztes találatot is megszerezte, ez pedig biztos nyolcaddöntős részvételt ér.

A portugál válogatott Bruno Fernandes góljaival 2-0-ra legyőzte az uruguayi csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjának hétfői második fordulójában, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. A találkozó első fél órája unalmas mezőnyjátékkal és több durva belépővel telt, egyik csapat sem tudta feltörni a másik védelmét. A 33. percben Bentancur remek szólója végén – a középpályás egyszerre három portugált cselezett ki – Diogo Costának kellett bravúrral védenie, de ettől sem élénkült fel az összecsapás.

A fordulás után Bruno Fernandes szerencsés góljával a semmiből megszerezték a vezetést a portugálok, az uruguayiak pedig kettős cserével szerkezetet váltottak és próbáltak támadóbb szellemben futballozni. Ennek eredményeként már eljutottak helyzetekig, Pellistri révén kapufát is lőttek, de nem sikerült betalálniuk, így két mérkőzés után lőtt gól nélkül, egy ponttal állnak. A hosszabbításban Fernandes büntetője döntötte el végleg a mérkőzést.


G csoport, 2. forduló:

Kamerun – Szerbia 3-3 (1-2)

Al-Vakra, 39 800 néző, játékvezető: Mohammed Abdulla (egyesült arab emírségekbeli)

Kamerun:
Devis Epassy – Collins Fai, Jean-Charles Castelletto, Nicolas Nkoulou, Nouhou Tolo - Pierre Kunde (Gael Ondoua 67.) – André-Franck Zambo Anguissa (Samuel Oum Gouet 81.), Martin Hongla (Vincent Aboubakar 55.) – Bryan Mbeumo (Georges-Kevin N'Koudou 81.), Eric-Maxim Choupo-Moting, Karl Toko Ekambi (Christian Bassogog 67.)
Szövetségi kapitány: Rigobert Song (kameruni)

Szerbia:
Vanja Milinkovic-Savic – Nikola Milenkovic, Milos Veljkovic (Srdjan Babic 78.), Strahinja Pavlovic (Stefan Mitrovic 56.) – Andrija Zivkovic (Nemanja Radonjic 78.), Sasa Lukic, Nemanja Maksimovic, Filip Kostic (Filip Djuricic 92.) – Dusan Tadic, Aleksandar Mitrovic, Sergej Milinkovic-Savic (Marko Grujic 78.)
Szövetségi kapitány: Dragan Stojković (szerb)

Gól: Castelletto (29.), Aboubakar (64.), Choupo-Moting (66.), illetve Pavlovic (45+1.), S. Milinkovic-Savic (45+3.), A. Mitrovic (53.)

Sárga lap: Nkoulou (24.), Bassogog (30.), illetve Jovic (45+4. – a kispadon ülve), Milenkovic (93.)


H csoport, 2. forduló:

Dél-Korea – Ghána 2-3 (0-2)

Al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 43 983 néző, játékvezető: Anthony Taylor (angol)

Dél-Korea:
Kim Szung Kju – Kim Mun Hvan, Kim Min Dzse (Kvon Kjung Von, 92.), Kim Jung Kvon, Kim Csin Szu – Kvon Csang Hun (Li Kang In, 57.), Hvang In Bom, Csong Vu Jong (Hvang I Dzso, 78.), Szon Hung Min – Cso Kue Szung, Dzsong Vu Jong (Na Szang Ho, a szünetben)
Szövetségi kapitány: Paulo Bento (portugál)

Ghána:
Lawrence Ati-Zigi – Tarif Lamptey (Denis Odoi, 78.), Daniel Amartey, Mohammed Salisu – Mohammed Kudus (Alexander Djiku, 83.), Thomas Partey, Salis Abdul Samed, Gideon Mensah (Baba Rahman, 88.) – André Ayew (Daniel-Kofi Kyereh, 78.), Jordan Ayew (Kamaldeen Sulemana, 78.) – Inaki Williams
Szövetségi kapitány: Otto Addo (ghánai)

Gólszerzők: Cso (58., 61.), illetve Salisu (24.), Kudus (34., 68)

Sárga lap: Csong (27.), Kim Jung Kvon (77.), illetve Amartey (21.), Lamptey (73.)


G csoport, 2. forduló:

Brazília – Svájc 1-0 (0-0)

Doha, 974 Stadion, 43 649 néző, játékvezető: Ivan Barton (salvadori)

Brazília:
Alisson – Eder Militao, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro (Alex Telles, 86.) – Raphinha (Antony, 73.), Fred (Bruno Guimaraes, 58.), Casemiro, Vinícius Jr. – Lucas Paquetá (Rodrygo, a szünetben), Richarlison (Gabriel Jesus, 73.)
Szövetségi kapitány: Tite

Svájc:
Yann Sommer – Silvan Widmer (Fabian Frei, 86.), Manuel Akanji, Nico Elvedi, Ricardo Rodríguez – Remo Freuler – Fabian Rieder (Renato Steffen, 58.), Granit Xhaka – Djibril Sow (Michel Aebischer, 76.) – Breel Embolo (Haris Seferovic, 76.), Ruben Vargas (Edimilson Fernandes, 58.)
Szövetségi kapitány: Murat Yakin (svájci)

Gólszerző: Casemiro (83.)

Sárga lap: Fred (52.), illetve Rieder (50.)


H csoport, 2. forduló:

Portugália – Uruguay 2-0 (0-0)

Luszail, Luszaili Nemzeti Stadion, 88 668 néző, játékvezető: Alireza Fagani (iráni)

Portugália:
Diogo Costa – Joao Cancelo, Pepe, Ruben Días, Nuno Mendes (Raphael Guerreiro, 42.) – William Carvalho (Joao Palhinha, 82.), Ruben Neves (Rafael Leao, 69.) – Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Joao Felix (Matheus Nunes, 82.) – Cristiano Ronaldo (Goncalo Ramos, 82.)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos (portugál)

Uruguay:
Sergio Rochet – Diego Godin (Facundo Pellistri, 62.), José María Giménez, Sebastián Coates – Guillermo Varela, Federico Valverde, Rodrigo Bentancur, Matías Vecino (Giorgian De Arrascaeta, 62.), Mathias Olivera (Matias Vina, 86.) – Darwin Núnez (Maximiliano Gómez, 72.), Edinson Cavani (Luis Suárez, 72.)
Szövetségi kapitány: Diego Alonso (uruguayi)

Gólszerző: Bruno Fernandes (54., 93. – a másodikat tizenegyesből)

Sárga lap: Neves (38.), Joao Felix (77.), Dias (89.), illetve Bentancur (6.), Olivera (45.)

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.