A hollandok és az angolok sem tudtak nyerni, kiesett a házigazda

A hollandok és az angolok sem tudtak nyerni, kiesett a házigazda

Elkezdődött a labdarúgó-világbajnokság csoportközéren második fordulója. A házigazda Katar újabb verségével már biztosan nem juthat tovább. Irán győzött Wales ellen, és megszületett az első piros lap a vb-n.

Irán a hajrában lőtt gólokkal 2-0-ra legyőzte a walesi válogatottat a katari labdarúgó-világbajnokságon pénteken, a csoportkör második fordulójának nyitányán. A kezdés után a walesiek próbáltak kezdeményezni a megilletődött irániakkal szemben. A 10. perc után iráni részről kapusbravúrt lesgól követett, amitől aztán egycsapásra megélénkült a gárda és a mérkőzés is. Irán sebességet váltott, sok mozgással átvette a kezdeményezést, támadójátéka pedig veszélyesebbé vált, mint a technikai hibák sorát vétő, sokszor sablonos riválisé.

A második félidőben sem változott a játék képe. Az 52. percben Azmun ziccerből lőtt kapufát, majd Golizadeh távoli ismétlésnél szintén a kapufa mentette meg Walest a góltól. Az európaiak játéka továbbra is kilátástalan és veszélytelen volt, Irán egyre inkább felbátorodott, de a befejezéseknél, az utolsó passzoknál már ott is kiütközött a fáradtság, és jöttek a hibák. A meccsen megszületett a világbajnokság első kiállítása, a walesi kapus Hennesseyt állították ki rossz ütemű kifutás miatt. Az emberelőnybe került irániak pedig a ráadásban szerzett két góljuknak köszönhetően bezsebelték a három pontot.

A házigazda Katar 3-1-re kikapott Szenegáltól a Dohában. Az első félidőben mindkét gárda sok technikai hibával futballozott, a kapu előtt rendre rossz megoldásokat választottak a támadók. Végül a játékrész hajrájában az egyik hazai védő is nagyot rontott, amivel előnybe került az Afrika Kupa címvédője.

A második félidő elején egy szögletet követő fejes góllal növelte előnyét Szenegál, ezt követően pedig inkább az eredmény tartására összpontosított. A katariak fölénybe kerültek és helyzeteket alakítottak ki, a 78. percben pedig a csereként pályára lépett Muntari fejesével megszerezték történetük első vb-gólját. A szenegáliak néhány perc múlva egy kis szerencsével visszaállították a kétgólos különbséget, ezzel eldöntötték az összecsapást.

A holland válogatott 1-1-es döntetlent játszott az ecuadori csapattal, így eldőlt a házigazda sorsa, amely már biztosan kiesett az A csoportból a második fordulót követően. Katar így a Dél-afrikai Köztársaság 2010-es búcsúja után a második vb-házigazda lett, amely már a csoportkörben búcsúzott.

A holland csapat a találkozó elején megszerezte a vezetést, és bár támadásban maradtak, de újabb helyzet nem adódott előttük. A félidő közepén Ecuador, amely hét meccs után kapott ismét gólt, átvette a kezdeményezést, a 32. percben Valencia bombáját Noppert védte bravúrral, majd az első félidő utolsó percében les miatt maradt el az egyenlítés.

A második felvonást az ecuadoriak remekül és góllal kezdték, ez volt az első találat, melyet a hollandok dél-amerikai csapattól kaptak világbajnoki csoportmeccsen. Immár Valencia nevéhez fűződik Ecuador legutóbbi hat világbajnoki gólja, korábban csak a portugál Eusébio, az olasz Paolo Rossi és az orosz Oleg Szalenko tudott egymást követő hat alkalommal hálóba találni a vb-ken. Az 59. percben Plata a keresztlécre bombázott, és a folytatásban is közelebb állt a győztes gól megszerzéséhez Ecuador, mivel összesen 14 kapura lövése volt a két holland próbálkozással szemben.

Az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott az amerikai csapattal a katari labdarúgó-világbajnokság pénteki esti mérkőzésén a B csoport második fordulójában. A találkozón láthatóan mindkét fél megelégedett a döntetlennel, nemcsak gólok, de sárga lapok sem születtek.


B csoport, 2. forduló:

Wales – Irán 0-2 (0-0)

Al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 40 875 néző, játékvezető: Mario Escobar (guatemalai)

Wales:
Wayne Hennessey – Chris Mepham, Joe Rodon, Ben Davies – Connor Roberts (Brennan Johnson, 57.), Aaron Ramsey (Danny Ward, 87.), Ethan Ampadu (Joe Allen, 77.), Jonny Williams (Daniel James, 57.) – Gareth Bale, Kieffer Moore, Harry Wilson
Szövetségi kapitány: Rob Page (walesi)

Irán:
Sejed Hosszein Hosszeini – Ramin Rezajan, Madzsid Hosszeini, Morteza Puraligandzsi, Milad Mohammadi – Szaed Ezatolahi (Ali Karimi, 83.) – Ali Golizadeh (Alireza Dzsahanbahs, 77.), Ahmad Nurollahi (Ruzbeh Cesmi, 77.), Ehszan Hadzsafi (Mehdi Torabi, 77.), Mehdi Taremi – Sardar Azmun (Karim Anszarifard, 68.)
Szövetségi kapitány: Dragan Skocic (horvát)

Gólszerzők: Cesmi (98.), Rezajan (101.)

Sárga lap: Rodon (45+3.), illetve Rezajan (94.), Dzsahanbahs (95.)

Piros lap: Hennessey (86.)


A csoport, 2. forduló:

Katar – Szenegál 1-3 (0-1)

Doha, al-Tumama Stadion, 41 797 néző, játékvezető: Antonio Mateu

Katar:
Mesaal Barsam – Pedro Miguel (Mohammed Vaad, 83.), Iszmail Mohammad, Bualem Huhi, Abdelkarim Hasszan, Homam Ahmed – Hasszan Al-Hajdosz (Mohamed Muntari, 74.), Karim Budiaf (Abdulaziz Hatem, 69.), Asszim Madibo – Akram Afif, Almoez Ali
Szövetségi kapitány: Felix Sanchez (spanyol)

Szenegál:
Eduoard Mendy – Youssouf Sabaly, Kalidou Koulibaly, Ismail Jakobs, Abdou Diallo – Idrissa Gana Gueye, Nampalys Mendy (Pape Sarr, 78.) – Krepin Diatta (Pathé Ciss, 64.), Famara Diedhiou (Cheikh Dieng, 74.), Ismaila Sarr (Iliman Ndiaye, 74.) – Boulaye Dia
Szövetségi kapitány: Aliou Cissé (szenegáli)

Gólszerzők: Muntari (78.), illetve Dia (41.), Diédhiou (48.), Dieng (84.)

Sárga lap: Mohammad (20.), Ahmed (45+2.), illetve Dia (30.), Jakobs (52.), Ciss (87.)


A csoport, 2. forduló:

Hollandia – Ecuador 1-1 (1-0)

Al-Rajjan, Halifa Stadion, 44 833 néző, játékvezető: Musztafa Gorbal (algériai)

Hollandia:
Andries Noppert – Daley Blind, Nathan Aká, Virgil van Dijk, Jurriën Timber, Denzel Dumfries – Davy Klaassen (Steven Berghuis, 69.), Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners (Marten de Roon, 80.) – Cody Gakpo (Wout Weghorst, 79.), Steven Bergwijn (Memphis Depay, a szünetben)
Szövetségi kapitány: Louis Van Gaal (holland)

Ecuador:
Hernán Galíndez – Pervis Estupinán, Piero Hincapié, Félix Torres, Jackson Porozo, Angelo Preciado – Michael Estrada (Jeremy Sarmiento, 74.), Moisés Caicedo, Jhegson Méndez, Gonzalo Plata (Romario Ibarra, 90.) – Enner Valencia (Kevin Rodríguez, 90.)
Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro (argentin)

Gólszerzők: Gakpo (6.), illetve Valencia (49.)

Sárga lap: Méndez (57.)


B csoport, 2. forduló:

Anglia – Egyesült Államok 0-0

Al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 463 néző, játékvezető: Jesús Valenzuela (venezuelai)

Anglia:
Jordan Pickford – Kieran Trippier, John Stones, Harry Maguire, Luke Shaw – Declan Rice, Jude Bellingham (Jordan Henderson, 68.), Mason Mount – Bukayo Saka (Marcus Rashford, 78.), Harry Kane, Raheem Sterling (Jack Grealish, 68.)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate (angol)

Egyesült Államok:
Matt Turner – Sergino Dest (Shaq Moore, 77.), Walker Zimmerman, Tim Ream, Antonee Robinson – Tyler Adams, Weston McKennie (Brenden Aaronson, 77.), Yunus Musah – Tim Weah (Giovanni Reyna, 83.), Haji Wright (Josh Sargent, 83.), Christian Pulisic
Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter (amerikai)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.