Meggyőző játékkal nyert Brazília, hektikus meccsen győztek a portugálok

Meggyőző játékkal nyert Brazília, hektikus meccsen győztek a portugálok

Immár az össze csapat pályára lépett a katari világbajnokságon, lezárul a csoportkör első fordulója. Brazília esélyeshez méltóan rajtolt.

Svájc válogatottja 1-0-ra legyőzte a kameruni csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának csütörtöki nyitómérkőzésén. Az első félidőben a kameruniak alakítottak ki több helyzetet. Az afrikai együttes veszélyes, gyors kontrákat vezetett, amelyek végén Sommernek többször is bravúrral kellett védenie. Az előző vb-n nyolcaddöntős európaiak szinte csak pontrúgások után tudtak helyzetbe kerülni, de a ráadásban egy szögletet követően Akanji révén így is megszerezhették volna a vezetést, a Manchester City hátvédje azonban öt méterről, tiszta helyzetből a kapu mellé fejelt.

A második játékrészt remekül kezdte Svájc, amely egy jól felépített támadás vég��n szinte azonnal vezetést szerzett: a kameruni születésű Embolo szülőhazája iránti tiszteletből nem ünnepelte meg a találatát. A folytatásban mindkét együttes előtt adódtak nagy lehetőségek. Bár a hajrára mindkét szövetségi kapitány cserékkel frissített, ennek ellenére eseménytelenül zajlott a hátralévő idő, Svájc zsebelhette be a három pontot.

Az uruguayi válogatott gól nélküli döntetlent játszott a dél-koreai csapattal a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjának csütörtöki nyitófordulójában. Lendületesen és meglehetősen agresszívan kezdtek a dél-koreaiak, akik jobbak is voltak az első negyedórában riválisuknál. Az uruguayiakat mintha meglepte volna az ellenfél harciassága, hamarosan azonban ritmust váltottak és a félidő derekán átvették az irányítást. Gólszerzési lehetőség mindkét együttes előtt adódott, de a befejezések nem voltak pontosak.

A fordulás után sem változott jelentős mértékben a játék képe. Bár egyik együttes sem tűnt fáradtnak, mindkét kapu előtt alakultak ki veszélyes szituációk. A hajrához közeledve a dél-koreaiak szorultak be. Az utolsó percekben előbb Valverde, majd Szon próbálkozott távoli lövéssel, de az uruguayi futballista a kapufát találta el, a Tottenham Hotspur sztárja pedig méterekkel a kapu mellé bombázott, így maradt a gól nélküli döntetlen.

Sokkal mozgalmasabban alakult a csoport másik meccse, ahol a portugál válogatott gól nélküli első félidőt követően 3-2-re legyőzte a ghánai együttest. Az első félidőben a portugálok félgőzzel is nagy mezőnyfölényben játszottak a kontrákra sem gyakran merészkedő és a labdát gyorsan elveszítő ghánaiakkal szemben. Bár helyzetet nem dolgozott ki az európai együttes, Cristiano Ronaldo előtt mégis adódott három lehetőség: ziccere azonban elakadt Ati-Zigiben, majd fejese pontatlan volt, a 31. percben pedig szabálytalanság után talált a kapuba.

A második játékrészben bátrabb, nyíltabb játékra váltott Ghána, ezt kihasználva a portugálok már több veszélyt jelentettek. A 65. percben büntetőből vezetést is szereztek, majd az afrikaiak egyenlítő találatát követően két percen belül kétszer kerültek helyzetbe, amit kihasználtak, és eldöntötték a találkozót. A ghánaiak kétgólos hátrányban mindent egy lapra feltéve nagy hajrát nyitottak, de a parázs végjátékba csak a szépítés fért bele. Bár Diogo Costa óriási hibája az utolsó percben majdnem egyenlítést jelentett, a labdát a kapustól szemfülesen elcsenő Inaki Williams azonban elcsúszott, és így tisztázott a portugál védelem.

Az esélyesek közé sorolt brazil válogatott Richarlison duplájával 2-0-ra legyőzte a szerb csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának a csütörtöki nyitófordulójában. A keményen, de nem sportszerűtlenül védekező szerbek az első félidőben kevés teret hagytak a braziloknak. A dél-amerikaiak nem a kellő fordulatszámon pörögtek, emiatt hiába kezdeményeztek, csupán három lehetőség adódott előttük, amelyekkel viszont nem tudtak élni.

Szünet után fokozta a nyomást Brazília. A 60. minutumban Alex Sandro bombája még a kapufán csattant, nem sokkal aztán már vezetéshez jutott a dél-amerikai együttes. A torna favoritja a kapura veszélytelen szerbekkel szemben lendületben maradt, és Richarlison látványos találatával megduplázta a különbséget. A lefújásig újabb helyzeteket dolgoztak ki a brazilok, Casemiro átlövésénél a keresztléc mentett, és elsősorban a szerb kapus védései miatt nem változott a különbség.


G csoport, 1. forduló:

Svájc – Kamerun 1-0 (0-0)

Al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 39 089 néző, játékvezető: Facundo Tello (argentin)

Svájc:
Yann Sommer – Silvan Widmer, Manuel Akanji, Nico Elvedi, Ricardo Rodriguez (Eray Comert, 90.) – Remo Freuler, Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri (Noah Okafor, 72.), Djibril Sow (Fabien Frei, 72.), Ruben Vargas (Fabian Rieder, 81.) – Breel Embolo (Haris Seferovic, 72.)
Szövetségi kapitány: Murat Yakin (svájci)

Kamerun:
Andre Onana – Collins Fai, Jean-Charles Castelletto, Nicolas Nkoulou, Nouhou Tolo – Samuel Oum Gouet, Martin Hongla (Gael Ondoua, 68.), Andre-Frank Zambo-Anguissa – Bryan Mbeumo (Nicolas Ngamaleu, 81.), Eric-Maxim Choupo-Moting (Vincent Aboubakar, 74.), Karl Toko Ekambi (Georges-Kevin Nkoudou, 74.)
Szövetségi kapitány: Rigobert Song (kameruni)

Gólszerző: Embolo (48.)

Sárga lap: Elvedi (64.), Akanji (83.), illetve Fai (36.)


H csoport, 1. forduló:

Uruguay – Koreai Köztársaság 0-0

Al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 41 663 néző, játékvezető: Clément Turpin (francia)

Uruguay:
Sergio Rochet – Martín Cáceres, José Giménez, Diego Godín, Mathías Olivera (Matías Vina, 79.) – Matías Vecino (Nicolás de la Cruz, 78.) – Federico Valverde, Rodrigo Bentancur – Facundo Pellistri (Guillermo Varela, 88.), Luis Suárez (Edinson Cavani, 64.), Darwin Nunez
Szövetségi kapitány: Diego Alonso (uruguayi)

Koreai Köztársaság:
Kim Szung Kju – Kim Mun Hvan, Kim Min Dzse, Kim Jung Kvon, Kim Csin Szu – Hvang In Bom, Dzsong Vu Jong – Szon Hung Min, Li Dzse Szung (Szon Dzsun Ho, 74.), Na Szang Ho (Li Kang In, 74.) – Hvang I Dzso (Cso Kue Szung, 74.)
Szövetségi kapitány:  Paulo Bento (portugál)

Sárga lap: Cáceres (57.), illetve Cso Kue Szung (88.)


H csoport, 1. forduló:

Portugália-Ghána 3-2 (0-0)

Doha, 974 Stadion, 42 662 néző, játékvezető: Ismail Elfath (amerikai)

Portugália:
Diogo Costa - Rúben Dias, Rúben Neves (Rafael Leao, 77.), Danilo Pereira - Joao Cancelo, Bernardo Silva (Joao Palhinha, 88.), Otávio (William Carvalho, 56.), Raphaël Guerreiro - Bruno Fernandes, Cristiano Ronaldo (Goncalo Ramos, 88.), Joao Félix (Joao Mario, 88.)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos (portugál)

Ghána:
Lawrence Ati-Zigi – Alidu Seidu (Tarif Lamptey, 67.), Daniel Amartey, Alexander Djiku, Mohammed Salisu (Antoine Semenyo, 92.), Baba Rahman – André Ayew (Jordan Ayew, 77.), Salis Abdul Samed (Daniel-Kofi Kyereh, 92.), Thomas Partey, Mohammed Kudus (Osman Bukari, 76.) – Inaki Williams
Szövetségi kapitány: Otto Addo (ghánai)

Gólszerzők: Ronaldo (65. – tizenegyesből), Joao Félix (78.), Leao (80.), illetve A. Ayew (73.), Bukari (89.)

Sárga lap: Pereira (91.), Fernandes (95.), illetve Kudus (45.), A. Ayew (49.), Seidu (57.), Williams (91.)


G csoport, 1. forduló:

Brazília – Szerbia 2-0 (0-0)

Luszail, 88 103 néző, játékvezető: Alireza Fagani (iráni)

Brazília:
Alisson – Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro – Lucas Pacquetá (Fred, 75.), Casemiro – Raphinha (Gabriel Martinelli, 87.), Richarlison (Gabriel Jesus, 79.), Neymar (Antony, 80.), Vinícius Junior (Rodrygo, 75.)
Szövetségi kapitány: Tite (brazil)

Szerbia:
Vanja Milinkovic-Savic – Nikola Milenkovic, Milos Veljkovic, Sasa Lukic (Darko Lazovic, 66.), Strahinja Pavlovic – Nemanja Gudelj (Ivan Ilic, 57.) – Andrija Zivkovic (Nemanja Radonjic, 57.), Dusan Tadic, Sergej Milinkovic-Savic, Filip Mladenovic (Dusan Vlahovic, 66.) – Aleksandar Mitrovic (Nemanja Maksimovic, 83.)
Szövetségi kapitány: Dragan Stojković (szerb)

Gólszerző: Richarlison (62., 73.)

Sárga lap: Pavlovic (7.), Gudelj (49.), Lukic (64.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.