Az angolok kiütéssel, a hollandok jól hajrázva nyertek

Az angolok kiütéssel, a hollandok jól hajrázva nyertek

Az angolok maratoni hosszabbítással tarkított meccsen 6-2-re múlták felül Iránt. Hollandi a meccs végén szerezte meg a győzelmet Szenegál ellen. Az Egyesül Államok és Wales csatájában nem született döntés.

Az angol válogatott fölényes, 6-2-es győzelmet aratott az iráni csapat felett a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának hétfői nyitómérkőzésén. A meccs elején több mint tíz percet állt a játék, mivel az irániak kapusa egy kijövetel közben összefejelt csapattársával és végül le is kellett cserélni. A találkozó nagy részében az angolok futballoztak fölényben és Maguire fejesével a 32. percben kis híján előnybe kerültek, a labda azonban a felső lécen csattant. Nem sokkal később már megszületett az első angol gól a 19 éves Bellingham első válogatottbeli találatának köszönhetően. A 43. percben egy újabb angol pontrúgásból esett gól, ezúttal a Maguire által lefejelt labdát Saka bombázta a léc alá. Az irániak a reklamálással voltak elfoglalva, és szinte azonnal újabb gólt kaptak saját középkezdésük után, ekkor Sterling talált a hálóba. A játékvezető az iráni kapus hosszas ápolása miatt 14 perc hosszabbítást rendelt el az első félidő végén.

A fordulást követően bő negyedórát kellett várni az újabb angol gólra, Saka már másodszor volt eredményes, ugyanakkor néhány pillanattal később az irániak az első kaput eltaláló lövésükből szépítettek. Az angolok a csereként pályára lépő Rashford első két labdaérintése után állították vissza a különbséget, majd a 90. percben egy másik csere, Grealish révén találtak be ismét. A brazil játékvezető ezúttal 10 perc túlórára késztette a csapatokat, a végén pedig a videobíró segítségével még egy büntetőt is megadott az irániaknak, melyet az így duplázó Taremi értékesített, kialakítva a végeredményt.

Az A csoportban Hollandia kiegyenlített meccset játszott Szenegállal, és a jó hajrájának köszönhetően 2-0 arányban legyőzte afrikai riválisát. A csoport másik meccsén, még vasárnap este Ecuador szintén 2-0-ra legyőzte a házigazda Katart.

A B csoport küzdelmeiben Wales története második világbajnokságán, 64 esztendő elteltével játszott újra meccset, az Amerikai Egyesült Államok volt az ellenfél. Bár az amerikaiak az első percekben veszélyesebben játszottak, ezt követően mezőnyfölényük sokáig nem eredményezett újabb helyzeteket. Az első igazi lehetőséggel viszont élni tudtak: George Weah korábbi aranylabdás futballista, jelenlegi libériai köztársasági elnök fia, Timothy Weah volt eredményes.

A második félidőre támadóbb szellemben jött vissza a walesi együttes, nyíltabb és magasabb iramú lett a játék, a szigetországiak több nagy helyzetet is kidolgoztak. Noha az Egyesült Államok válogatottja előtt is adódtak gólszerzési esélyek, a hajrában az egyre fáradtabb walesiek a válogatott gólrekordere, Gareth Bale tizenegyesével egyenlítettek. Wales hosszú kihagyás után ismét döntetlent játszott vb-n, akárcsak az 1958-as torna három csoportmérkőzésén egyaránt.


B csoport, 1. forduló:

Anglia-Irán 6-2 (3-0)

Al-Rajjan (Halifa Stadion), 45 334 néző, játékvezető: Raphael Claus (brazil)

Anglia:
Jordan Pickford – Kieran Trippier, John Stones, Harry Maguire (Eric Dier, 70.), Luke Shaw – Declan Rice, Jude Bellingham – Raheem Sterling (Jack Grealish, 70.), Mason Mount (Phil Foden, 70.), Bukayo Saka (Marcus Rashford, 70.) – Harry Kane (Callum Wilson, 76.)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate (angol)

Irán:
Alireza Bejranvand (Hosszein Hosszeini, 20.) – Sadeh Moharrami, Ruzbeh Cesmi (Hosszein Kanaanizadegan, a szünetben), Madzsid Hosszeini, Milad Mohammadi (Mehdi Torabi, 63.) – Ahmad Nurollahi (Sardar Azmun, 77.), Ehszan Hadzsafi, Ali Karimi (Szaed Ezatolahi, a szünetben) – Alireza Dzsahanbahs (Ali Golizadeh, a szünetben), Mehdi Taremi, Morteza Puraligandzsi
Szövetségi kapitány: Dragan Skocic (horvát)

Gólszerzők: Bellingham (35.), Saka (43., 62.), Sterling (45+1.), Rashford (71.), Grealish (90.), illetve Taremi (65., 103. – a másodikat 11-esből)

Sárga lap: Dzsahanbahs (25.), Puraligandzsi (48.)


A csoport, 1. forduló:

Szenegál-Hollandia 0-2 (0-0)

Doha, al-Tumama Stadion, 41 721 néző, játékvezető: Wilton Sampaio (brazil)

Szenegál:
Eduoard Mendy – Youssouf Sabaly, Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo (Ismail Jakobs, 62.), Nampalys Mendy – Cheikhou Kouyate (Pape Gueye, 73.), Idrissa Gana Gueye, Pape Abdou Cisse – Krepin Diatta (Nicolas Jackson, 74.), Ismaila Sarr, Boulaye Dia (Bamba Dieng, 69.)
Szövetségi kapitány: Aliou Cissé (szenegáli)

Hollandia:
Andries Noppert – Daley Blind, Nathan Ake, Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Denzel Dumfries – Steven Berghuis (Teun Koopmeiners, 79.), Frenkie de Jong, Cody Gakpo (Marten de Roon, 94.) – Steven Bergwijn (Davy Klaassen, 79.), Vincent Janssen (Memphis Depay, 62.)
Szövetségi kapitány: Louis Van Gaal (holland)

Gólszerzők: Gakpo (84.), Klaassen (99.)

Sárga lap: N. Mendy (94.), Gueye (96.), illetve De Ligt (56.)


B csoport, 1. forduló:

Egyesült Államok-Wales 1-1 (1-0)

Al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 43 418 néző, játékvezető: Abdulrahman al-Dzsasszim (katari)

Egyesült Államok:
Matt Turner – Antonee Robinson, Walker Zimmermann, Tim Ream, Sergino Dest (DeAndre Yedlin, 74.) – Weston McKennie (Brenden Aaronson, 66.), Tyler Adams, Yunus Musah (Kellyn Acosta, 74.) – Timothy Weah (Jordan Morris, 88.), Josh Sargent (Haji Wright, 74.), Christian Pulisic
Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter (amerikai)

Wales:
Wayne Hennessey – Chris Mepham, Joe Rodon, Ben Davies – Connor Roberts, Ethan Ampadu (Joe Morrell, 95.), Aaron Ramsey, Neco Williams (Brennan Johnson, 79.) – Harry Wilson (Sorba Thomas, 93.), Gareth Bale, Daniel James (Kieffer Moore, a szünetben)
Szövetségi kapitány: Rob Page (walesi)

Gólszerzők: Weah (36.), illetve Bale (82. – tizenegyesből)

Sárga lap: Dest (11.), McKennie (13.), Ream (51.), Acosta (100.), illetve Bale (40.), Mepham (45+3.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.