Almati lesz az idei rapid sakk és villámsakk világbajnokság házigazdája

Almati lesz az idei rapid sakk és villámsakk világbajnokság házigazdája

Kazahsztán rendezte volna meg a 2021-es eseményt, de a pandémia miatt végül Varsóban került sor a tornákra.

Kazahsztán legnagyobb városa, Almati ad otthont az idei gyors sakk (még néven rapid sakk) és villámsakk világbajnokságnak. A sportág nemzetközi szövetsége, a FIDE hétfőn jelentette be a színhelyet az időponttal együtt, amely szerint december 25. és 30. között ülnek asztalhoz a nagymesterek, hogy rövidített játékidejű partikban mérjék össze tudásukat.

A 2021-es vb-nek mindkét műfajban eleve Kazahsztán lett volna a házigazdája, ám az eseményt végül törölték a koronavírus-járvány miatt, és Varsó ugrott be helyettesnek. A lengyel fővárosban a rapid sakk világbajnoka a férfiaknál nagy meglepetésre az üzbég Nodirbek Abdusattorov lett, a nők versenyében pedig az orosz Alekszandra Kosztyenyuk diadalmaskodott. Villámsakkban, a még rövidebb idejű meccsek tornáján a legjobbnak a francia Maxime Vachier-Lagrave, valamint a kazah Bibiszara Aszaubajeva bizonyult.

/ A borítókép forrása: Pixabay

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.