Váratlan végeredmény a rapidsakk világbajnokságon

Váratlan végeredmény a rapidsakk világbajnokságon

A férfiaknál nagy meglepetésre egy 17 éves üzbég versenyző lett a világ legjobbja, a nők versenyében orosz diadal született.

Igazi meglepetés-eredmény született, a 17 esztendős üzbég Nodirbek Abdusattorov lett a férfiaknál a gyorssakk világbajnoka Varsóban, ahol Rapport Richárd legjobb magyarként a tizedik helyen végzett. A kedd este zárult 13 fordulós tornán a tinédzserkorú nagymester két rövidített játszmában kerekedett felül az alapszakaszban szintén 9,5 pontot gyűjtött orosz Jan Nyepomnyascsijon, míg a hasonlóképpen 9 és fél pontig jutott címvédőnek, a norvég Magnus Carlsennek ezúttal be kellett érnie a harmadik hellyel.

Carlsen, aki december 10-én éppen Nyepomnyascsijjal szemben védte meg világbajnoki titulusát a klasszikus sakkban, a varsói vb-n a 10. fordulóban kikapott Abdusattorovtól. Az üzbég játékos a 15 perces alapjáték-idejű partijai közül csupán egyet vesztett el, és öt döntetlen mellett hétszer győzött a nemzetközi szövetség, a FIDE honlapjának eredményközlése szerint.

A négy magyar induló közül Rapport Richárd hatékony hajrájának köszönhetően – utolsó három rapid-játszmáját megnyerve – tizedik lett a csaknem 180 sakkozót felvonultató mezőnyben. Két mérkőzésén maradt alul, s négy döntetlen mellett hét győzelemmel gyűjtött 9 pontot. Kozák Ádám 6,5 pontjával a 100. pozícióban zárt, Kántor Gergely 5,5 pontja a 129., Erdős Viktor 5 pontja pedig a 146. helyhez volt elég.

A nőknél, ahol nem volt magyar résztvevő, a gyorssakk-világbajnoka az orosz Alekszandra Kosztyenyuk lett, aki korábban három alkalommal is másodikként végzett a rapid műfajt (is) művelők vébéjén. A 37 éves játékos a 11 fordulós viadalon 9 pontot gyűjtve diadalmaskodott.

A háromnapos eseményt ugyancsak Varsóban szerdán (ma) és csütörtökön követi a villámsakk-világbajnokság, ahol öt perc alapidő áll a játékosok rendelkezésére.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.