November harmadikán, nagy szabású gála keretében jelentették be a Michelin Guide francia étteremkalauz első, Magyarország egészére vonatkozó étteremlistáját. Az est fénypontjaként megtudtuk, mely magyarországi éttermek érdemelték ki 2022-ben a Michelin-csillagot.
Egy csillagot hét étterem kapott, többségében fővárosiak. Azonban megszülettek az első vidéki Michelin-csillagok is, az esztergomi 42 Restaurant egy, a Tatán található Platán Gourmet rögtön kétcsillagos éttermeként került a listára. Szintén két csillagban részesült a Stand csapata is.
A magyarországi Michelin Guide 2022-as kiadványában ajánlott éttermek mellett a BIB Gourmand, elismeréseket, és a fenntartható éttermeket díjazó Zöld Csillag címeket is kiosztották az este folyamán.
Egy Michelin-csillagot kaptak:
- 42 Reastaurant – Esztergom (séf: Barna Ádám)
- Babel – Budapest (séf: Kaszás Kornél)
- Borkonyha – Budapest (séf: Sárközi Ákos)
- Costes – Budapest (séf: Koppány Levente)
- Essencia – Budapest (séf: Tiago Sabarigo)
- Rumour – Budapest (séf: Rácz Jenő)
- Salt – Budapest (séf: Tóth Szilárd)
Két Michelin-csillagot kaptak:
- Platán Gourmet – Tata (séf: Pesti István)
- Stand – Budapest (séf: Szulló Szabina és Széll Tamás)
BIB Gourmand díjazottak:
- Anyukám Mondta – Encs
- Casa Christa – Balatonszőlős
- Kistücsok – Balatonszemes
- Macok – Eger
- Mór24 – Balatonfüred
- Sparhelt – Balatonfüred
Zöld csillagot kaptak:
- Almalomb – Hosszúhetény
- Graefl Major Kétútköz – Poroszló
- Onyx Mühely – Budapest
- Salt – Budapest
A Michelin Guide által ajánlott magyarországi éttermek:
- 67 Sigma – Székesfehérvár
- 84 Bisztró – Kapolcs
- A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
- Alabárdos – Szeged
- Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
- Almalomb – Hosszúhetény
- Arany Kaviár – Budapest
- Avalon – Miskolc
- Clarisse – Tura
- Costes Downtown – Budapest
- FELIX Kitchen & Bar – Budapest
- Füge – Tihany
- Graefl Major Kétútköz – Poroszló
- Hoppá! Bistro – Budapest
- Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
- Hosszú Tányér – Hosszúhetény
- IKON – Debrecen
- Kővirág – Köveskál
- Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
- Lamareda – Győr
- Laurel – Budapest
- Lokal47 – Kéthely
- Mák – Budapest
- Morzsa – Pécs
- Natura Hill – Zebegény
- Neked Főztem – Zánka
- Nobu Budapest – Budapest
- Onyx Műhely – Budapest
- Öreg Prés – Mór
- Pajta – Őriszentpéter
- Pasztell – Budapest
- Platán Bisztró – Tata
- Rézmozsár – Kiskunhalas
- Rókusfalvy Fogadó – Etyek
- Rutin – Budaörs
- Sauska 48 – Villány
- Spago by Wolfgang Puck – Budapest
- St. Andrea – Budapest
- Stand25 Bisztró – Budapest
- Textúra – Budapest
- Tihanyi Vinarius – Tihany
- Umo – Budapest
- Végállomás Bistro&Wine – Miskolc
- Víg Molnár Csárda – Csopak
- Villa Kabala – Szigliget
- Zelna Borbár és Vinotéka – Balatonfüred
- Zip’s – Miskolc
Különdíjasok:
- Welcome and Service Award: Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta – Őriszentpéter)
- Sommelier Award: Langó Tamás (a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étterem)
- Young Chef Award: Mizsei János (Mák étterem – Budapest)