Kilenc magyar étterem kapott Michelin-csillagot, a Platán és a Stand kettőt is

Kilenc magyar étterem kapott Michelin-csillagot, a Platán és a Stand kettőt is

Idén először Magyarország egészéről jelentet meg étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig Magyarországon csak a budapesti éttermekről közölt minősítést.

November harmadikán, nagy szabású gála keretében jelentették be a Michelin Guide francia étteremkalauz első, Magyarország egészére vonatkozó étteremlistáját. Az est fénypontjaként megtudtuk, mely magyarországi éttermek érdemelték ki 2022-ben a Michelin-csillagot.

Egy csillagot hét étterem kapott, többségében fővárosiak. Azonban megszülettek az első vidéki Michelin-csillagok is, az esztergomi 42 Restaurant egy, a Tatán található Platán Gourmet rögtön kétcsillagos éttermeként került a listára. Szintén két csillagban részesült a Stand csapata is.

A magyarországi Michelin Guide 2022-as kiadványában ajánlott éttermek mellett a BIB Gourmand, elismeréseket, és a fenntartható éttermeket díjazó Zöld Csillag címeket is kiosztották az este folyamán.

Egy Michelin-csillagot kaptak:

  • 42 Reastaurant – Esztergom (séf: Barna Ádám)
  • Babel – Budapest (séf: Kaszás Kornél)
  • Borkonyha – Budapest (séf: Sárközi Ákos)
  • Costes – Budapest (séf: Koppány Levente)
  • Essencia – Budapest (séf: Tiago Sabarigo)
  • Rumour – Budapest (séf: Rácz Jenő)
  • Salt – Budapest (séf: Tóth Szilárd)

Két Michelin-csillagot kaptak:

  • Platán Gourmet – Tata (séf: Pesti István)
  • Stand – Budapest (séf: Szulló Szabina és Széll Tamás)
Pesti István, Szulló Szabina, Széll Tamás
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

BIB Gourmand díjazottak:

  • Anyukám Mondta – Encs
  • Casa Christa – Balatonszőlős
  • Kistücsok – Balatonszemes
  • Macok – Eger
  • Mór24 – Balatonfüred
  • Sparhelt – Balatonfüred

Zöld csillagot kaptak:

  • Almalomb – Hosszúhetény
  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Onyx Mühely – Budapest
  • Salt – Budapest

A Michelin Guide által ajánlott magyarországi éttermek:

  • 67 Sigma – Székesfehérvár
  • 84 Bisztró – Kapolcs
  • A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
  • Alabárdos – Szeged
  • Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
  • Almalomb – Hosszúhetény
  • Arany Kaviár – Budapest
  • Avalon – Miskolc
  • Clarisse – Tura
  • Costes Downtown – Budapest
  • FELIX Kitchen & Bar – Budapest
  • Füge – Tihany
  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Hoppá! Bistro – Budapest
  • Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
  • Hosszú Tányér – Hosszúhetény
  • IKON – Debrecen
  • Kővirág – Köveskál
  • Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
  • Lamareda – Győr
  • Laurel – Budapest
  • Lokal47 – Kéthely
  • Mák – Budapest
  • Morzsa – Pécs
  • Natura Hill – Zebegény
  • Neked Főztem – Zánka
  • Nobu Budapest – Budapest
  • Onyx Műhely – Budapest
  • Öreg Prés – Mór
  • Pajta – Őriszentpéter
  • Pasztell – Budapest
  • Platán Bisztró – Tata
  • Rézmozsár – Kiskunhalas
  • Rókusfalvy Fogadó – Etyek
  • Rutin – Budaörs
  • Sauska 48 – Villány
  • Spago by Wolfgang Puck – Budapest
  • St. Andrea – Budapest
  • Stand25 Bisztró – Budapest
  • Textúra – Budapest
  • Tihanyi Vinarius – Tihany
  • Umo – Budapest
  • Végállomás Bistro&Wine – Miskolc
  • Víg Molnár Csárda – Csopak
  • Villa Kabala – Szigliget
  • Zelna Borbár és Vinotéka – Balatonfüred
  • Zip’s – Miskolc
Tóth Szilárd, Tiago Sabarigo, Koppány Levente, Kaszás Kornél, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Különdíjasok:

  • Welcome and Service Award: Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta – Őriszentpéter)
  • Sommelier Award: Langó Tamás (a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étterem)
  • Young Chef Award: Mizsei János (Mák étterem – Budapest)

A Volánbusz évről évre kiemelt figyelmet fordít a télre történő felkészülésre. Erre nagy szükség is van, mivel megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell, de egy közszolgáltatónak maximálisan.

Új stratégiát próbál ki a városi galambokkal szemben az osztrák főváros: ellenőrzött körülmények közé tereli őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt. A beteg madarakat kezelik, hogy javuljon az állomány egészségi állapota.