A recesszió alatt érdemes tisztában lennünk az áfa-visszaigénylés szabályaival

A recesszió alatt érdemes tisztában lennünk az áfa-visszaigénylés szabályaival

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben gyakran hallani, hogy nehezebb időszak várható egyes piacokon – a növekvő költségek és a csökkenő kereslet várhatóan sok esetben eredményez majd fizetésképtelenséget.

Egy vevő fizetésképtelensége esetén az eredeti adóalap, valamint a felszámított és megfizetett adó is csökkenthető, amennyiben a követelés az áfaszabályoknak megfelelően behajthatatlan minősítést kap. Ennek feltételei nem kizárólag a behajthatatlanná minősítéskor érdekesek, a követelés keletkezésekor és a fizetésképtelenség beálltakor is felmerülhet számos olyan körülmény, amelyeket megfelelően kell dokumentálni ahhoz, hogy az adóhatóság ne kérdőjelezhesse meg az adóalap-csökkentést.

Az előttünk álló időszakban fontos kiemelt figyelmet fordítani a keletkező követelésekre, és áttekinteni, hogy milyen partnerellenőrzési és dokumentációs feladatoknak kell eleget tenni. Így, ha később a vevő fizetésképtelenné válik, legalább a be nem folyt összegek után csökkenthető a vállalkozás áfaalapja – hívta fel a figyelmet Schütt Attila, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Behajthatatlanság jogcímén történő adóalap-csökkentésnél a követeléssel kapcsolatos általános körülmény, hogy az a rendeltetésszerű joggyakorlás elveinek betartása mellett keletkezzen. A feltétel tartalmilag arra utal, hogy a követelés keletkezésekor és annak behajthatatlanná minősítésekor is az adójogszabályok céljának megfelelően járjanak el a vállalkozások, kizárva elsősorban a rosszhiszeműséget és a gondatlanságot az adós ügyletkori fizetőképességét illetően – vagyis ne merülhessen fel, hogy úgy teljesült volna az ügylet eladói részről, hogy a vevőnél már fizetési aggályok merültek fel.

A könyvvizsgáló vállalat szakértői korábban részletesen összefoglalták azokat a szempontokat, amelyekre már az ügylet teljesítésekor és azt követően is figyelni kell. A rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének pontos tartalmát az adóhatóság és a bíróságok gyakorlata is formálja – a korábbi kúriai ítéletek ugyan korlátok közé szorították az adóhatóság szigorát a feltételek vizsgálata szempontjából, de emellett is rendkívül alaposan és körültekintően érdemes eljárni.

Várakozásunk szerint a következő hónapokban jelentősen megnő a fizetésképtelenséggel járó helyzetek száma, és megnő az a követelésállomány, amely után az adóalanyok a behajthatatlanság feltételeinek beálltát követően adóalap-csökkentéssel kívánnak majd élni. Az adóhatóság az ilyen követeléseket részletesen fogja vizsgálni, hogy kiszűrje a nem megfelelően ellenőrzött vagy dokumentált eseteket, ahol felmerülhet a nem rendeltetésszerű joggyakorlás. Vagyis, ezekre a vizsgálatokra már most, időben kell elkezdeni a felkészülést – foglalta össze Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere.

Egy ilyen helyzetre való felkészülésben érdemes megfontolni szakértő bevonását is, ugyanis a teljesítésig vezető folyamatok átvilágítása, a meglévő dokumentáció megfelelőségének felmérése, és az automatizált partnerellenőrző eszközök érdemben segítik a vevőkkel kapcsolatos adminisztrációt, amellyel a későbbi adóalap-csökkentéssel járó kockázatok kezelhetővé válnak.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.