A határon túl is hóditanak a Pécsi Tudományegyetem  különleges társasjátékai

A határon túl is hóditanak a Pécsi Tudományegyetem különleges társasjátékai

A Pécsi Tudományegyetem innovációs díját elnyert, matematika oktatásban felhasználható társasjátékokat ajándékoztak a PTE munkatársai a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központnak.

A Pécsi Tudományegyetem Dienes Zoltán Pedagógus-továbbképző és Gyermekkultúra Módszertani Kutatóközpontja keretében Klein Sándor professzor vezetésével került kifejlesztésre az a két társasjáték, amelyekből most összesen száz darabot adtak át eszék-baranyai oktatási intézményeknek.

Az egyetem közel tíz éve elhunyt díszdoktoráról, Dienes Zoltánról elnevezett kutatóközpont a Dienes MathLab program keretében folyamatosan dolgozza fel a világhírű tudós szellemi hagyatékát és fejleszt játékos matematikatanításhoz felhasználható eszközöket. A tervek szerint összesen tíz játékos taneszközt tartalmazó eszközkészlet első két darabja a Ki jut a várba? és az Erdők játéka című társasjátékok, amelyek hamarosan a boltokban is kaphatóak lesznek.

A játékos taneszközöket Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi tagja adta át Andócsi Jánosnak, az eszéki magyar oktatási központ igazgatójának. Szili Katalin az átadó során kiemelte, hogy az egyetem számára különösen fontos a határon túli oktatási intézményekkel való együttműködés.

Az ünnepélyes átadást követően a program tovább folytatódik, a társasjátékok kiosztásra kerülnek a programba bekapcsolódó valamennyi hazai és határon túli oktatási intézm��ny számára.

A játékos taneszközök kifejlesztését a PTE Proof of Concept pályázata támogatta, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott program keretében. A játékok gyártását a Pécsi Tudományegyetemmel kötött szerződés alapján a Piatnik Budapest Kft. valósította meg. A taneszközök ingyenes iskolai átadását a „Játékos nevelés a környezetért és az emberért – Komplex gamifikált környezetismereti és tudományos oktatás a Kárpát-medence és hazánk iskoláiban” című pályázat finanszírozta, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.