Töltöttkáposztás hamburgerrel várja vendégeit egy fővárosi étterem

Töltöttkáposztás hamburgerrel várja vendégeit egy fővárosi étterem

Erdélyi alapanyagokból próbálták létrehozni a Kárpát Burger tökéletes ízvilágát a Budapest belvárosában működő székely gourmet étteremben.

Az Andrássy út 41. alatt 2020 októberében megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. Az étterem ma már arról is ismert, hogy étlapja minden évben kétszer újul meg, hiszen a tavasznak és a nyárnak, de az ősznek és a télnek is megvan az a jellemző ízvilága, amit szeretünk viszont látni az asztalon is.

Folyamatosan keressük az új utakat a gasztronómia területén és mindig valami extrával próbálkozunk. Az elején nagy sikere volt a „Székely Szusi” ötletünknek, amikor a székely ízeket szusi formába öntöttük. A bistro kultúrára nagyon jellemző, hogy ezek a gyorsan fogyasztható ételek egyre extrémebb formában kerüljenek a tányérra, ezért úgy gondoltuk, hogy egy a „Kárpát Burger” lesz az a fogás, ami meglepheti az embereket – árulta el az étterem székelyudvarhelyi származású ügyvezetője, Varga Szidónia.

Minden alkotóelem, amit egy töltött káposztától várnánk ott lesz a tányéron, de egyedi formában, az amerikai hamburgerekre jellemző kivitelezésben varázsoljuk vendégeink elé. Nem kell aggódni, nem a töltött káposzta bundás változata kerül két buci közé, ettől jóval egyedibb megoldást gondoltunk ki – mutatta be titokzatosan az étterem séfje, Réti Sebestyén, aki korábban a Déryné Bistro a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette.

Az étteremre jellemző az is, hogy az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik, így olyan összetevőkkel tudnak alkotni, amitől minden étel kicsit, vagy épp nagyon, egyedivé válik.

Az ősi receptek a modern konyhatechnológia ötvözésével a fúziós konyhát erősítik és egyre nagyobb sikerrel. A Szék Restaurant & Bar-t a Dining Guide a 120 legjobb magyar étterem közé is beválasztotta.

Külön öröm számunkra, hogy már a szakma is elfogadott minket és komoly visszaigazolásokat kapunk. Az, hogy egy olyan tájegységhez húzunk, ami eddig nem volt ismert a magyar gasztronómiában különleges, de egyben nehéz feladat is. Ráadásul mi nemcsak az ízekben képviseljük az erdélyi konyhát, hanem a hitvallásban is. Aki hozzánk betér egy kis történelmi áttekintést is ad kaphat Székelyföldről – egészítette ki Varga Szidónia.

A SZÉK minden gasztro- és borszerelmes számára különleges élményt tartogat Budapest belvárosában. Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.