Az egzotikus állatok tartásához is jogosítvány kell Bécsben

Az egzotikus állatok tartásához is jogosítvány kell Bécsben

2023. január elsejétől az osztrák fővárosban már csak az tarthat egzotikus állatot az otthonában, aki elvégezte az ehhez szükséges tanfolyamot. A jogosítványt a speciális igényű hüllők, kétéltűek és papagájok beszerzése előtt kell megszerezni.

A saját tollukat kitépő ara papagájok, parkban szabadon engedett kígyók, megpuhult páncélú teknősök – a bécsi állatorvosi rendelőkben is egyre gyakrabban fordulnak meg olyan egzotikus állatok, amelyek a nem megfelelő tartás miatt betegedtek meg. Hogy véget vessenek az állatoknak a gazdáik tudatlanságából eredő szenvedésének, az osztrák fővárosban 2023. január 1-jétől már csak olyanok tarthatnak egzotikus állatokat, akik megszerezték az ehhez szükséges jogosítványt.

Az egzotikus állatjogsihoz egy legalább négyórás tanfolyamon kell résztvenniük a leendő gazdáknak, ahol szó esik az állatok természetes élőhelyéről, tartásáról és gondozásáról valamint a hozzájuk kapcsolódó jogi előírásokról. A tanfolyam 40 euróba kerül és akkreditált szakemberek tartják. A részvételi díj egy az egyben az előadókhoz kerül, a városnak nem származik bevétele belőle.

A tanfolyam célja, hogy az embereket már az egzotikus házi kedvencek beszerzése előtt szembesítsék az állat igényeivel, az ezzel járó költségekkel és így megalapozott döntést hozhassanak a vásárlásról – vagy éppen arról, hogy mégsem nekik való feladat egy kakadu vagy boa tartása.

A kutyajogsihoz hasonló dokumentumot olyan hüllők, kétéltűek és papagájok otthoni tartása esetén követelik meg, amelyek – az osztrák állatvédelmi törvény 25. paragrafusa értelmében – speciális tartási körülményeket igényelnek a klíma, a táplálás, a mozgásigény vagy a szociális viselkedés szempontjából. A jogosítványt az állat regisztrációjakor kell bemutatni, akinek nincs ilyen, annak adott időn belül el kell végeznie a tanfolyamot. Akinek már 2023. január 1-jét megelőzően is volt különleges igényű egzotikus állata, annak nem kötelező megszereznie a jogosítványt, de természetesen ajánlják neki. Aki elfelejti regisztráltatni az egzotikus házi kedvencét, az akár 3750 eurós bírsággal is számolhat.

Azért a hüllők, kétéltűek és papagájok esetében írták elő a jogosítványt, mert ezek a leggyakrabban házi kedvencként tartott vadállatok. Nem kizárt, hogy hamarosan más egzotikus állatokra is kiterjesztik az előírást.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.