A női sakkozók lesznek középpontban az idei Világsakkfesztiválon

A női sakkozók lesznek középpontban az idei Világsakkfesztiválon

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Polgár Judit által életre hívott Világsakkfesztivált. Az eseményre október 8-án a Magyar Nemzeti Galériában kerül sor.

A nők lesznek a középpontban jövő szombaton a Magyar Nemzeti Galériában a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválon.

Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján a sakktörténelem legjobb női játékosa emlékeztetett rá: 2007-ben szervezett először sakkfesztivált, amelynek neve többször változott. A Világsakkfesztivált 2015 óta rendezik meg évente Budapesten, azóta nagyszabású nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: ma már a világ öt legjobb sakkfesztiváljának egyike, amatőr és hivatásos sakkjátékosok, valamint érdeklődők vesznek részt rajta, és az a cél, hogy minél többen megismerjék a sakkozás élményét.

Az idén különleges témát választottunk, a nők lesznek a középpontban. Az idei évet a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a nők évének nyilvánította, így nem is volt kérdés, hogy az idei fesztivál fő témája a nők a sakkban, nők a tudományban lesz – ismertette Polgár Judit. Kiemelte, hogy a Nemzeti Galéria remek helyszíne a helyi és az online eseményeknek is, ugyanis világszerte sokan kapcsolódnak be az egésznapos programokba. Lesz oktatási konferencia külföldi előadókkal, sakkszimultán Polgár Judittal és Gaál Zsóka ifjúsági világbajnok, olimpikon sakkozóval.

Fogarasi Norbert mesterjelölt sakkozó, a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője kiemelte, hogy negyedik éve támogatják az eseményt.

A sakk régóta része az életünknek, 12 éve már rendeztünk irodák közti versenyt. Az ideibe 30, a világ különböző pontján lévő irodánk csatlakozott, a döntő a Világsakkfesztivál előtti napon lesz – fűzte hozzá Fogarasi Norbert.

A Világsakkfesztivál szervezői az online előadások és beszélgetések mellett interaktív gyermek- és családi programokkal, valamint a Polgár-nővérek dedikálásával várják a helyszínre látogatókat. A részletes program megtalálható a fesztivál honlapján.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A Budapesti értéktőzsde részvényindexe emelkedett a héten. A vezető részvények többsége szintén pluszban zárta a kereskedést.