Egy hét múlva rajtol a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Egy hét múlva rajtol a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Idén ősszel immár 27. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és több mint 200 dedikálási lehetőséggel várja látogatóit a Parkban, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban.

A fesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.

Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában) együttműködve hozza el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát.

A Könyvfesztivál vásárterében a hagyományoknak megfelelően külön pavilont állítanak fel a díszvendég országnak.

A Fesztivál keretein belül megrendezésre kerül az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja is. A rendezvény az Európai Unió 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik, helyszíne az Európa Pont lesz.

Szeptember 29-én, csütörtökön 16:00-kor a megnyitóval veszi kezdetét a Fesztivál, amelyre a Nemzeti Táncszínházban kerül sor.

A szervezők gondolnak a legkissebbekre is, a gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

A bookfestival.hu oldalon már tájékozódhatnak az érdeklődők a Könyvfesztivál programjairól. A Könyvfesztiválra megjelenik a kiállítók jegyzéke online magyar és angol nyelven.

Az fesztivál szeptember 29-én csütörtök déltől lesz látogathato, pénteken és szombaton 10:00-től 20:00-ig, vasárnap pedig 10:00-től 19.00-ig lesz nyitva a helyszín. Valamennyi program ingyenesen látogatható.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.