Nem zavarták a lezárások, tovább nőtt az európai labdarúgópiac bevétele

Nem zavarták a lezárások, tovább nőtt az európai labdarúgópiac bevétele

Az európai labdarúgópiac mérete annak ellenére nőtt 10 százalékot, hogy a 2020/21-es szezon nagy részében a pandémia miatt még nem voltak szurkolók a stadionokban. A fellendülés főként az előző évről elhalasztott közvetítési jogokból származó bevételeknek és az elhalasztott Európa-bajnokság sikerének tudható be.

A rekordokat döntő női Európa-bajnokságot követően, valamint az első téli FIFA-világbajnokság előtt a Deloitte elemezte az európai klubok pénzügyi teljesítményét a viharos 2020/21-es szezonra vonatkozóan. A jelentés szerint az öt legnagyobb európai bajnokság (angol, spanyol, olasz, német, francia) bevétele – amelyek az európai labdarúgópiac 57 százalékát képviselik – 3 százalékkal, 15,6 milliárd euróra nőtt.

Megmaradt az angol bajnokság dominanciája

Az angol Premier League klubbevételei – nagyrészt az elhalasztott közvetítési bevételeknek köszönhetően – 8 százalékkal, 5,5 milliárd euróra nőttek 2020/21-ben. További optimizmusra adhat okot, hogy a Deloitte számításai szerint a Premier League-klubok 2022/23-as szezonban várható összesített árbevétele meghaladhatja a 7 milliárd eurót, ami elsősorban a maximális stadionkihasználtságnak, az új közvetítési díjaknak és egyéb kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetőek.

Ha csupán a Premier League klubok bevételeit nézzük, akkor azt feltételezhetjük, hogy kevésbé érintette őket a világjárvány, azonban ez annak is köszönhető, hogy jelentősen átalakították az üzleti modelljüket. A klubok pénzügyi beszámolóiból az is látszik, hogy nem kellett jelentős összegű adósságot vállalniuk, mint más európai ligában játszó kluboknak. Bár még mindig vannak jelentős kihívások, a Premier League összes klubja bizakodva tekinthet a jövőbe – foglalta össze Pádár Péter, a Deloitte sporttanácsadási üzletágának vezetője.

A Bundesligában és a La Ligában csökkentek a bevételek a 2020/21-es szezonban. A német liga 6 százalékkal csökkenő, 3,0 milliárd euró összbevételről számolt be, hasonlóan a spanyol bajnoksághoz, ahol a bevételek szintén 6 százalékkal, 2,9 milliárd euróra csökkentek. 2013/14 óta először könyveltek el veszteséget a működési eredményben a spanyol klubok együttesen.

Ezzel szemben az olasz Serie A klubjai a 2020/21-es szezonban a legnagyobb százalékos növekedést produkálták az összesített bevételek tekintetében a top bajnokságok között: 23 százalékos növekedéssel 2,5 milliárd euró bevételt könyvelhettek el. Míg A francia Ligue 1 klubok bevételei mindössze 1 százalékkal, 1,6 milliárd euróra nőttek, mivel a bajnokság lerövidítése, nem pedig a mérkőzések elhalasztása mellett döntött a szövetség.

Új üzleti modellek, új befektetők

A 2020/21-es szezonban a mérkőzések jelentős részét zárt kapuk mögött vagy csökkentett befogadóképességgel játszották, ami a meccsnapokból származó bevételek szinte teljes kiesését okozta. Annak ellenére, hogy számos klub veszteséges volt, az európai labdarúgópiac jelentős árbevétel növekedést ért el az elmúlt évben. A koronavírus-járvány hatása alapvetően megváltoztatta az európai labdarúgás pénzügyi irányítását. A ligáknak és kluboknak új, külső befektetőket kellett keresniük, és reagálniuk kellett az átigazolási kiadások és a klubok működése körüli trendek megváltozására.

A labdarúgás vonzó lehetőségnek bizonyul a nemzetközi befektetők egyre növekvő csoportja számára. A legnagyobb európai bajnokságokban 2021-ben tizenöt klub-befektetés történt, ami több, mint 2019-ben és 2020-ban együttvéve. A befektetések túlnyomó többségét (87 százalék) nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek és magántőke alapok hajtották végre, a befektetések több mint kétharmada pedig az Egyesült Államokból érkezett – hívta fel a figyelmet Pósfay László, a Deloitte sporttanácsadási üzletágának igazgatója.

A többklubos tulajdonlás (MCO – Multi-Club Ownership) is egyre népszerűbb, jelenleg több mint 70 MCO-t tartanak számon, ami több mint kétszerese az öt évvel ezelőtti számnak (28). A Premier League 20 klubjából kilenc működik MCO-modellben. Az MCO rendszerben egy cég rendelkezik nagy mennyiségű, befolyással bíró részesedéssel egyszerre kettő vagy több klubban. A több klubos modell lényege a játékosok fejlesztése és áramlása a sztárcsapat (pl. Manchester City) és a többi tulajdonolt csapat között.

Figyelnie kell azonban a kluboknak mennyit költenek, hiszen a pénzügyi fair play szabályainak megszegése komoly büntetéssel járhat. A Financial Fair Play jelenleg kimondja, hogy a klubok költése a fizetésekben és igazolásokban nem haladhatja meg az összbevétel hetven százalékát. Ezek a szabályok segítenek felkészíteni a csapatokat egy nehezebb pénzügyi helyzetre és tudatosabb befektetésekre ösztönzik őket.

A növekvő televíziós nézettség és jegyeladások miatt a női labdarúgó piac is egyre több befektetőt és szponzort vonz. A 2022-es női EB döntőjét például 87192 néző izgulta végig a londoni Wembley-ben, ahol a házigazda angolok hosszabításban győzték le a németeket. Ráadásul a helyszínre kilátogató szurkolók mellett a BBC-n 17,4 millióan követték figyelemmel az Eb-döntőt.

Hirdetés

Összetartunk, hogy senki se fázzon – ez is lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és gyorsítják fel a megújuló energiahordozókra való átállást.

Bővülnek a MÁV-START szolgáltatásai a Budapest–Kecskemét–Szeged vasútvonalon, az utolsó járat mindkét irányba egy órával később indul hétfőtől szombatig. A fővárost és több megyeszékhelyet összekötő vonalon október elsejével indul a fedélzeti vendéglátás is a járatokon.

Október 1-jétől a Decathlon hazai üzleteinek polcairól lekerülnek a PET palackos termékek, a márka ezek forgalmazását megszünteti. A polcokról lekerülő, nem értékesített mintegy 20000 darab PET palackos italt az áruházlánc jótékonysági célra ajánlja fel.

Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok talapzatai, és régi fényében pompázik majd a „Széchenyi Lánczhíd” felirat is, amely újra felkerül a talapzatokra. A hídpályát a tervek szerint idén decemberben visszaadják a forgalomnak.